ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε επίσημη δημόσια εμφάνιση, με φόντο ευρωπαϊκή σημαία.

Πιερρακάκης: Σχέδιο για πληρωμή ενοικίων μόνο ψηφιακά

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρεωτική τραπεζική καταβολή ενοικίων για διαφάνεια και έλεγχο στην αγορά ακινήτων, δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης.

Την υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών προανήγγειλε ο  Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης  από το βήμα του 3ου Real Estate Conference του Capital.gr και του Forbes Greece.

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε πρόσθετα ψηφιακά μέσα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, αναφερόμενος στην υποχρεωτική πληρωμή του ενοικίου μέσω των τραπεζών. 

Ειδικότερα, για το μέτρο αυτό είπε ότι «θα το επικοινωνήσουμε σύντομα με λεπτομέρειες»

Ο Υπουργός διεμήνυσε ότι υπάρχει η πρόθεση να ενεργοποιηθούν πολλά ψηφιακά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο  κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη διαδικασία καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου και όλων των assets που έχει στη διάθεση του το κράτος.

 «Υπάρχει μεγάλος κρυμμένος πλούτος» είπε ο Υπουργός. «Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και πολύ γρηγορότερα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός» πρόσθεσε. «Μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τεράστιες αξίες».

Ο Υπουργός έκανε λόγο για αξιοποίηση των assets όλων των ανενεργών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων θα προκύψει μια μεγάλη δεξαμενή ακινήτων.

 Όπως υπενθύμισε, είναι προς κατάθεση το σχετικό νομοσχέδιο για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Για το μεγάλο ζήτημα της στέγης, ο κ. Πιερρακάκης εστίασε στην ανάγκη αύξησης της προσφοράς λέγοντας πως εξετάζονται διάφορες προτάσεις για τα ακίνητα. 

«Χρειάζονται ρυθμίσεις για να πέσουν ακίνητα στην αγορά, χρειάζεται να σπάσουν αυγά και αυτό θα γίνει σύντομα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Για το φορολογικό, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι όλα τα νέα μέτρα  θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και υπενθύμισε τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

«Σε γενικές γραμμές», τόνισε, «ισχύει ότι θέλουμε να αφαιρέσουμε βάρη κυρίως από τη μεσαία τάξη.  Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ένα αναπτυξιακό σοκ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης και επικεντρώθηκε σε 3 + 1 γεννήτριες ανάπτυξης και συγκεκριμένα:

  • αφαίρεση εμποδίων ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης
  • αφαίρεση εμποδίων εντός της ελληνικής οικονομίας
  • αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
  • κάθετες κλαδικές πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη που μπορεί να είναι γεννήτριες ανάπτυξης

«Όλα αυτά που θα πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ  θα έρθουν να ενταχθούν σε αυτό το 3+1» επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο πάνελ συμμετείχε, επίσης, ο CEO της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Δημητρέλης, Διευθυντής του Capital.gr και του Forbes Greece.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Πιερρακάκη στον Κόστα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομίας.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Πιερρακάκη για προτεραιότητες και ψηφιακή εποχή Ευρωζώνης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε επιστολή στον Αντόνιο Κόστα ενημερώνοντας για τις εργασίες και τις προτεραιότητες του Eurogroup, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, με έμφαση στην αντοχή της οικονομίας και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ενιαία ευρωπαϊκή δράση, χωρίς εξαιρέσεις στην κρίση

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέσω ανάρτησής του, καλεί σε ενότητα και κοινές λύσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμό χωρίς εθνικούς διαχωρισμούς, και εστιάζει στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Τεράστιο το κόστος της καθυστέρησης στην Ένωση Κεφαλαίων

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στο ECOFIN, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει δράσεις για ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης και ανθεκτικότητας, προειδοποιώντας για το υψηλό κόστος καθυστερήσεων σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.