ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Παραλία Της Γριάς το Πήδημα
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Αυξήθηκαν 12,8% οι τουρίστες το 2024, μικρή άνοδος της δαπάνης ανά ταξίδι

Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2024 ανήλθαν σε 21,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,8% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα 21,6 δισ. ευρώ έφθασαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2024 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2023.

Παράλληλα ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας το 2024 πλησίασε τα 40,7 εκατομμύρια και ήταν αυξημένος κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2023. 

Η Περιφέρεια Αττικής συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο όγκο επισκέψεων, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνολικές εισπράξεις και διανυκτερεύσεις το 2024.

Οι διανυκτερεύσεις μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 240,8 εκατομμύρια. το 2024, έναντι 236,2 εκατ. το 2023, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,9%. 

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση των διανυκτερεύσεων των κατοίκων των χωρών της ΕΕ27 κατά 4,9%, καθώς ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των κατοίκων των λοιπών χωρών μειώθηκε κατά 3,9%.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο κατά 7,1% των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11,97 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 55,4% του συνόλου των εισπράξεων, καθώς και στην αύξηση κατά 0,6% των εισπράξεων από τους κατοίκους των λοιπών χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8,7 δισ. ευρώ.

 Το 2024, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 22,4% σε σύγκριση με το 2023 και ανήλθαν στα 1,11 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν 9,5 δισ. ευρώ το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,5% έναντι του προηγουμένου έτους, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 18,4%.

Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία κατέγραψαν άνοδο κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,25 δισ. ευρώ.

 Άνοδο κατά 13,6% σημείωσαν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,25 δισ. ευρώ. 

Από τις λοιπές χώρες, ενισχυμένες κατά 15,3% ήταν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 3,15 δισ. ευρώ.

 Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 51,5% και διαμορφώθηκαν στα 15,7 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης μη κατοίκων στην Ελλάδα ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων διαμορφώθηκε σε 93,5% το 2024, έναντι 94,7% το 2023, ενώ το σύνολο των εισπράξεων από ταξίδια για προσωπικούς λόγους αυξήθηκε κατά 3,6%

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Δημήτριος Τσομώκος

Ο Δημήτριος Τσομώκος ορκίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Αθ. Πετραλιά και του διοικητή Ι. Στουρνάρα, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πόρτα της ΤτΕ στην Binance, τα διυλιστήρια και ο ορεξάτος υποδιοικητής

Το παρσκήνιο ΤτΕ - Binance, πιέζει τη βιομηχανία η ενέργεια, το πλαφόν στα διυλιστήρια, η ορκωμοσία του νέου υποδιοικητή, πόσα δισ. θα δοθούν σε στεγαστικά φέτος, η Πειραιώς βλέπει σήμερα επενδυτές και η ασπίδα του RRF στα επιτόκια.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίζεται αύριο ο νέος υποδιοικητής της ΤτΕ Δημήτριος Τσομώκος

Ο Δημήτριος Τσομώκος θα ορκιστεί υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αύριο Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υφυπουργού Οικονομίας.