ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:46
Τεχνικός ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται
Φωτο: ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΔΔΗΕ: «Τρέχουν» οι υπογειοποιήσεις των εναέριων γραμμών

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα έργα υπογειοποίησης ηλεκτρικών γραμμών «τρέχουν» με επταπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα του δικτύου.

Mε επταπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια υλοποιούνται τα έργα υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Διαχειριστής του Δικτύου.

Συγκεκριμένα το 2024 υπογειοποιήθηκαν περισσότερα από 1.800 χλμ. δικτύου έναντι 250 χλμ. ετησίως για την περίοδο 2018-2020 ενώ η ανάπτυξη του δικτύου συνεχίζεται με ρυθμό 0,9%, υψηλότερο δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 0,7%.

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, εκτός από την Αττική όπου ολοκληρώνονται σημαντικά έργα σε περιοχές όπως η Πεντέλη, ο Διόνυσος, τα Βριλήσσια και οι Θρακομακεδόνες, βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης σημαντικά έργα υπογειοποίησης σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα, από τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη έως την Κόρινθο, με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή:

  • Στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση 3 χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μέσης τάσης στο Σέιχ Σου με υπόγειες και η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την απομάκρυνση συνολικά περίπου 8 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου στην περιοχή. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η υπογειοποίηση δικτύου χαμηλής τάσης στην περιοχή της 25ης Μαρτίου, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή και θα ενισχύσει τις αντοχές του δικτύου.
  • Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε υπογειοποίηση όλου του εναερίου δικτύου Μέσης Τάσης μήκους 5,7 χιλιομέτρων, το οποίο περνάει από το περιαστικό άλσος (πευκοδάσος) της Ξάνθης, ξεκινώντας από τις φοιτητικές εστίες στα Κιμμέρια και φθάνοντας ως το 4ο χλμ της Ε.Ο. Ξάνθης-Σταυρούπολης. Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2025 και αφορούσε στην κρίσιμη γραμμή 22 Ξάνθης μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται 53 οικισμοί με μεγάλη γεωγραφική διασπορά.
  • Στην Κομοτηνή, σε συνεργασία με τον Δήμο, υλοποιούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ έργα υπογειοποίησης στο ιστορικό κέντρο, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις στον Κόμβο ΟΑΕΔ και στην Πλατεία Φαναρίου.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, προχωρά με ταχείς ρυθμούς το έργο εναλλακτικής τροφοδότησης της Σαμοθράκης με υπόγειο δίκτυο μήκους 7,8 χλμ. Η ενέργεια αυτή θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του νησιού απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς η υπογειοποίηση βελτιώνει σημαντικά την ευρωστία του δικτύου και μειώνει τους κινδύνους διακοπών ρεύματος λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Στον νομό Κορινθίας έχουν ολοκληρωθεί έργα αντικατάστασης των εναέριων γραμμών με υπόγειες. Συγκεκριμένα, έγιναν παρεμβάσεις στο Δερβένι μήκους 3 χιλιομέτρων στην Ε.Ο Κορίνθου-Πατρών, στο Κιάτο μήκους 5 χιλιομέτρων, με αποξήλωση του παλαιού εναερίου δικτύου. Παρόμοιες εργασίες, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου πραγματοποιήθηκαν στην ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Nova κατάστημα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Nova: Νέο έργο για εκτεταμένη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στον ΔΕΔΔΗΕ

Η Nova ανέλαβε το έργο διασύνδεσης 1 εκατ. έξυπνων μετρητών για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, αξιοποιώντας τεχνολογίες NB-IoT και LTE-M. Το έργο εντάσσεται στο ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ενεργειακού δικτύου και στη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ελλάδα και Κύπρος κλειδιά στη νέα ενεργειακή γεωγραφία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Παπασταύρου, στο Global Energy Forum, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και παρουσίασε τις νέες συνεργασίες με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Κομβικός ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη νέα ενεργειακή εποχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε τον στρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επισημαίνοντας τη σημασία των υποδομών, της διαφοροποίησης πηγών και των νέων τεχνολογιών στο Global Energy Forum.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σούκουλη: Δέσμευση για σκληρή δουλειά στα νέα καθήκοντα στο ΥΠΕΝ

Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον πρωθυπουργό για τον διορισμό της ως υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεσμευόμενη να εργαστεί με αφοσίωση, ενώ τίμησε τη μνήμη του Νίκου Ταγαρά για το έργο του.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη κυκλώματος κλοπής μετασχηματιστών από αιολικά πάρκα σε Εύβοια και Αττική

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές και ηλεκτρολογικό υλικό από αιολικά πάρκα κι εγκαταστάσεις ΔΕΔΔΗΕ σε Εύβοια και Αττική. Συνελήφθησαν 6 άτομα, ανάμεσά τους ο φερόμενος αρχηγός, ενώ αναζητούνται ακόμη τέσσερις.