ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:43
Φορολογικός έλεγχος λογιστή
Φώτο: Shutterstock

Ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αρχίσει να ελέγχει η Εφορία

Μέχρι τις 30 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα παραλάβει από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις πιστώσεις και τις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς επαγγελματιών και νομικών προσώπων, που έγιναν στη διάρκεια του 2024.

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων τους οποίους χαρακτηρίζει «υψηλού κινδύνου» θέτει στο στόχαστρο ΑΑΔΕ, με στόχο να εντοπίσει ενδεχόμενες κινήσεις οι οποίες δεν προκύπτουν από τη φορολογική εικόνα των κατόχων τους.

Μέχρι τις 30 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα παραλάβει από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις πιστώσεις και τις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς επαγγελματιών και νομικών προσώπων, που έγιναν στη διάρκεια του 2024. 

Κατόπιν τα στοιχεία θα συσχετιστούν με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων, για να διαπιστωθεί εάν οι ροές των καταθέσεων και αναλήψεων είναι δικαιολογημένες. Σε διαφορετική περίπτωση, ο «λογαριασμός» είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς το άθροισμα φόρων, προστίμων, εισφορών και προσαυξήσεων κυμαίνεται από 50% έως και 90%.

Συγχρόνως, τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν την αφορμή για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, για τους οποίους η εφορία θα κρίνει ότι υπάρχουν ύποπτες κινήσεις.

Η ελεγκτική αυτή διαδικασία είναι χωριστή από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που διενεργείται σε καθημερινή βάση, αλλά στοχευμένα και (κυρίως) δειγματοληπτικά από την ΑΑΔΕ, μέσω του Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (BANCAPP), το οποίο παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις κινήσεις καταθέσεων και των εμβασμάτων και τις συσχετίζει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων.

Ποια στοιχεία θα παραλάβει η ΑΑΔΕ

Εντός των ημερών και μέχρι την 30η Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα παραλάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αρχεία για τις παρακάτω ομάδες πελατών τους που ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» και συγκεκριμένα:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το έτος 2024 ποσά συνολικών εισοδημάτων τους άνω των 200.000 ευρώ.
  • Νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν το ποσό των 300.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους λογαριασμούς των οποίων πιστώθηκαν ποσά άνω των 200.000 ευρώ, τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες είναι:

  1. Α.Φ.Μ.
  2. Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται
  3. Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο
  4. Ημερομηνία Γέννησης (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος)
  5. Υπηκοότητα
  6. Είδος πιστοποιητικού (Αρ. Δελτίου ταυτότητας, Αρ. Διαβατηρίου - εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος)
  7. Επαγγελματική δραστηριότητα
  8. Διεύθυνση
  9. Τηλέφωνο (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος)
  10. Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα)
  11. Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν συνδικαιούχοι στο λογαριασμό, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος)Α.Φ.Μ. συνδικαιούχων
  12. Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1/2024
  13. Πιστώσεις έτους 2024 στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη(περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  14. Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12/2024.

Για τα Νομικά Πρόσωπα, τα στοιχεία που θα στείλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

  1. Α.Φ.Μ.
  2. Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται
  3. Επωνυμία
  4. Διεύθυνση Νομική ΜορφήΑντικείμενο Δραστηριότητας
  5. Λογαριασμοί πελάτη
  6. Συνολικές καταθέσεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται καταθέσεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  7. Συνολικές αναλήψεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται αναλήψεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  8. Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1/2024.
  9. Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12/2024
  10. Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).

Τα πρόστιμα στις «ακάλυπτες» καταθέσεις

Εάν από τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ διαπιστωθεί πως υπάρχουν αδικαιολόγητα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενου, θεωρείται προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία και αντιμετωπίζεται (φορολογικά) ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και οι φόροι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τα ακόλουθα:

  • Το ποσό που δεν δικαιολογείται η απόκτησή του φορολογείται με συντελεστή 33% από το πρώτο ευρώ.
  • Το ποσό του φόρου που προκύπτει προσαυξάνεται επιπλέον με πρόστιμο 50% λόγω «ανακρίβειας της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».
  • Αν το αδήλωτο εισόδημα αφορά στα φορολογικά έτη από 2012έως και το 2023, τότε στο ποσό επιβάλλεται επιπλέον και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Στο συνολικό ποσό φόρου και προστίμου επιβάλλονται τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που ανέρχονται σε 0,73% μηνιαίως, με ημερομηνία έναρξης από τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος της φοροδιαφυγής.
  • Αν πρόκειται για λογαριασμό επιχειρηματία, ο οποίος υπάγεται στον ΦΠΑ, τότε, επί του ποσού που θα θεωρηθεί προσαύξηση περιουσίας, θα επιβληθεί και ΦΠΑ (αναλόγως 6, 13% ή 24%).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχος ΑΑΔΕ σε ιατρείο Κολωνακίου λόγω υπόθεσης Μαζωνάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται φορολογικός έλεγχος από την ΑΑΔΕ στο ιατρείο στο Κολωνάκι, με συγκέντρωση στοιχείων και έλεγχο τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών παραστατικών, παράλληλα με τις έρευνες για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη.
Φόρος και υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ από ΑΑΔΕ σε εταιρεία για «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή

Πρόστιμα ύψους σχεδόν 2 εκατ.ευρώ επιβλήθηκαν σε επιχείρηση της Θεσσαλίας από την ΑΑΔΕ για «επέμβαση» σε ταμειακές μηχανές με στόχο την απόκρυψη συναλλαγών και μη απόδοση ΦΠΑ.
Έκδοση διαδικτυακού τιμολογίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος της ΑΑΔΕ τα τιμολόγια ελληνικών εταιρειών από «φορολογικούς παραδείσους»

Στο επίκεντρο ειδικών ελέγχων της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι δαπάνες ελληνικών επιχειρήσεων που προέρχονται από συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν σε 42 χώρες, οι οποίες έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».
Φορολογία και τεχνολογία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούτε τα εμβάσματα από το εξωτερικό «σπάνε» την πενταετή παραγραφή της Εφορίας

Τα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να ελεγχθούν εάν έχει παρέλθει η πενταετία, έκρινε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 18 σημεία που κρίνουν νόμιμες ή παράνομες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται από τη εφορία για τις καταθέσεις τους οφείλουν να έχουν διαθέσιμα τα δικαιολογητικά των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.
Οικογενειακή επιχείρηση γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γίνεται ο οικογενειακός έλεγχος καταθέσεων και μετρητών από την ΑΑΔΕ

Τεχνική ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και των δαπανών με μετρητά του φορολογούμενου, καθώς και των μελών της οικογένειάς του εφαρμόζει σε ευρεία κλίμακα η ΑΑΔΕ. Στο μικροσκόπιο τίθενται καταθέσεις, αναλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι κοινοί λογαριασμοί, τα προστατευόμενα μέλη, τα περιουσιακά στοιχεία και οι πληρωμές για ένα ή περισσότερα φορολογικά έτη.