ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο

Κ. Πιερρακάκης: Να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Στο Eurogroup στη Βαρσοβία, ο υπ. Οικονομικών τόνισε την ανάγκη για οικονομική ενότητα και ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, απέναντι στις διεθνείς εντάσεις.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, το Eurogroup και το Ecofin συνεδριάζουν στη Βαρσοβία υπό την πολωνική Προεδρία. Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης των πρόσφατων εμπορικών εντάσεων, με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση επικεντρώνεται επίσης στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με την Ελλάδα να υποστηρίζει θερμά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκης: «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ήπειρό μας αυτή κατά την οποία συναντιόμαστε στη Βαρσοβία σήμερα για το Eurogroup και το Ecofin, υπό την πολωνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συναντιόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, καθώς επιβλήθηκαν πρόσφατα οι εμπορικοί δασμοί από τις ΗΠΑ.

Θα συζητήσουμε, λοιπόν, τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις αυτών των διεθνών εμπορικών γεγονότων και θα συζητήσουμε περαιτέρω για την βέλτιστη ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτά. Ταυτόχρονα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι πλήρως προσηλωμένη στην αναζήτηση κάθε λύσης επί τη βάσει μιας δίκαιης διεθνούς προσέγγισης, βασισμένης στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διερεύνηση μιας αμοιβαία ωφέλιμης λύσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συμφωνίας. 

Και, φυσικά, αυτό θα συμβεί ενισχύοντας τη συνεργασία εντός ΕΕ, εμβαθύνοντας παράλληλα την Ένωσή μας, καθώς προωθούμε περαιτέρω τις οικονομικές μας πολιτικές και συντονίζοντάς τις σωστά.Αύριο, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την ανάγκη για περαιτέρω ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. 

Υποστηρίζουμε πλήρως το σχέδιο της Επιτροπής για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και επιμένουμε στη θέσπιση της ρήτρας διαφυγής, η οποία πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρηματοδότηση αυτών των αποφάσεων αμυντικής πολιτικής. Εμείς, ως υπουργοί Οικονομικών, έχουμε μια πολύ σημαντική ευθύνη για τη δημιουργία και την εξεύρεση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση αυτών των λύσεων αμυντικής πολιτικής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Η Ευρώπη να δράσει άμεσα απέναντι σε κινδύνους και προκλήσεις»

Ο Κ. Πιερρακάκης, πρόεδρος του Eurogroup, από το Δουβλίνο τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις απειλές και την ταχύτατη προώθηση ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, τιμώντας παράλληλα τον προκάτοχό του Πασκάλ Ντόναχιου.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Δουβλίνο ο Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN, στο επίκεντρο οι νέες προκλήσεις

Ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, μεταβαίνει στην Ιρλανδία για Eurogroup και ECOFIN, όπου θα συζητηθούν η ενίσχυση καινοτομίας, η ανάπτυξη της ευρωζώνης και οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η ΕΕ πρέπει να μετατρέψει το μέγεθος σε ισχύ τώρα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε από το Βερολίνο πως η Ευρώπη πρέπει να μετατρέψει το οικονομικό της μέγεθος σε ισχύ, αναφέροντας πέντε μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Είχε επαφές με τον καγκελάριο Μερτς και τον υπουργό Κλίνγκμπαϊλ.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ανάγκη για άρση εμποδίων με στόχο μια ισχυρότερη Ευρώπη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως το κόστος της "μη-Ευρώπης" είναι υψηλότερο και υποστήριξε μια ισχυρότερη ΕΕ χωρίς εμπόδια, με έμφαση στην τεχνολογία και τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της εναρμόνισης στις αγορές.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Γερμανία ο Πιερρακάκης: Επαφές με Μερτς και Κλίνγκμπαϊλ για ευρωπαϊκή οικονομία

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για επαφές με τη γερμανική ηγεσία. Στο επίκεντρο οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα και ο δημοσιονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Point: Ο Πιερρακάκης, ο Έλληνας που φιλοδοξεί να αφυπνίσει την Ευρώπη

Το γαλλικό περιοδικό Le Point αφιερώνει εκτενές άρθρο στον Υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του Eurogroup, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό του έργο και τη φιλοδοξία του για μια ενωμένη, δυναμική Ευρώπη.