ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Υφυπουργός Παπαθανάσης σε εκδήλωση
Φώτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη (3 έτη περίοδος κατασκευής και 27 έτη περίοδος λειτουργίας).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε τη σύμβαση με τίτλο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.». 

Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 4.846 κλινών στο Ρέθυμνο (2.710 κλίνες) και Ηράκλειο (2.136 κλίνες), καθώς και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη (3 έτη περίοδος κατασκευής και 27 έτη περίοδος λειτουργίας). 

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιτυγχάνει:

  • τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση και αύξηση των διαθέσιμων υποδομών, 
  • τη βελτίωση και αύξηση του αριθμού των φοιτητικών κατοικιών ώστε το Πανεπιστήμιο να ανταποκρίνεται καλύτερα στην κοινωνική αποστολή του, 
  • τη βελτίωση των υποδομών για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, 
  • την αύξηση των επιπέδων ποιότητας, ασφάλειας και υγείας των σπουδαστών μέσω της διαμονής τους εντός του χώρου του ιδρύματος,
  • τη διεθνοποίηση του ιδρύματος μέσω της δυνατότητας παροχής φιλοξενίας φοιτητών από τρίτες χώρες,
  • την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία και χρήση των χώρων μέσω του σχεδιασμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων.

Το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί την 25η υπογεγραμμένη σύμβαση ΣΔΙΤ και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών με πληρωμές διαθεσιμότητας, με τη συνολική αξία των συμβασιοποιημένων έργων ΣΔΙΤ να ανέρχεται πλέον στα 2,9 δις ευρώ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Η υπογραφή του νέου έργου ΣΔΙΤ, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και άλλων εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σηματοδοτεί την σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νεολαία και το στεγαστικό, αλλά και την ευρύτερη βελτίωση των υποδομών, όπως αυτές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια επιπλέον έμπρακτη απόδειξη του ρόλου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ως μοχλού ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών». 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Τρίπολης

Εγκρίθηκε 9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, με 18 θέσεις ημερήσιας νοσηλείας, 72 κλίνες και σύγχρονο εξοπλισμό, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.
Νομική σχολή Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές διαδηλώνουν στο Σύνταγμα και έξω από το Υπ. Οικονομικών

Φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται σήμερα στο Σύνταγμα για το υψηλό κόστος σπουδών και στέγασης, στήνοντας σκηνές και πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να παραμείνουν όλη τη νύχτα.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 5,5 εκατ. στο Κορωπί μέσω ΕΣΠΑ

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η β' φάση αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Ξερέα Κρωπίας, με δημόσια δαπάνη 5,5 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργο εκβολής στη θάλασσα με πόντιση ογκόλιθων.
papathanasis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Moody’s και Scope αναγνωρίζουν τις αντοχές της οικονομίας

Ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε πως οι ανακοινώσεις Moody’s και Scope υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις πυλώνες των μέτρων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και οι λεπτομέρειες τους

Σε εξέλιξη η παρουσίαση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία εξειδικεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Οι άξονες αφορούν εισόδημα, επενδύσεις, κοινωνική πολιτική και ενεργειακή αυτονομία.