ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί απέτυχαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις

Την περίοδο 2013 – 2015 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες ενισχύθηκαν με κεφάλαια ύψους 51,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 δισ. (62% του συνόλου) προήλθαν από το ΤΧΣ και τα 19,7 δισ. (38%) από ιδιώτες επενδυτές. Και όμως σήμερα πάλι γίνεται πολύ συζήτηση για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Τι έχει πάει τόσο στραβά;

Την περίοδο 2013 – 2015 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες ενισχύθηκαν με κεφάλαια ύψους 51,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 δισ. (62% του συνόλου) προήλθαν από το ΤΧΣ και τα 19,7 δισ. (38%) από ιδιώτες επενδυτές. Και όμως σήμερα πάλι γίνεται πολύ συζήτηση για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Τι έχει πάει τόσο στραβά;

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν στόχο να εξασφαλίσουν την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, την φερεγγυότητά τους, για να μπορέσουν να προσελκύσουν καταθέσεις, δηλαδή ρευστότητα, ώστε να εκπληρώσουν τον ρόλο τους στην οικονομία: να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ωστόσο ενώ το πρώτο βήμα, η κεφαλαιακή ενίσχυση για να καταστούν οι τράπεζες φερέγγυες, πραγματοποιούνταν με επιτυχία, η δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση, ένα σταθερό, θετικό οικονομικό περιβάλλον και η εμπιστοσύνη, παρέμεναν -και παραμένουν και σε μεγάλο βαθμό και σήμερα- μετέωρα.

Τι νόημα είχαν άραγε οι ανακεφαλαιοποιήσεις όταν το κεντρικό πρόβλημα, η εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, παρέμενε άλυτο; Η αποτυχία σταθεροποίησης της οικονομίας και της αντιμετώπισης του δυσθεώρητου ύψους των “κόκκινων” δανείων οδηγούσε και θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες ζημιές. Η αντιμετώπιση των τραπεζών θυμίζει πολυτραυματία που παρουσίαζε μεγάλη αιμορραγία και οι γιατροί αντί να εντοπίσουν το τραύμα που την προκαλεί, να το αντιμετωπίσουν ώστε να σταματήσει, και να χορηγήσουν το απαιτούμενο αίμα για να επανέλθει ο ασθενής, περιορίζονταν στο να τον τροφοδοτούν με αίμα, αδιαφορώντας για τα τραύματα που προκαλούσαν την αιμορραγία.

(Πρώτη δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: Αντιμετωπίζοντας την τέλεια οικονομική και τραπεζική καταιγίδα

Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις σκοτεινές ώρες της κρίσης. Η διαφύλαξη των καταθέσεων και η εξυγίανση των τραπεζών τα δύο μεγάλα επιτεύγματα. Γ. Στουρνάρας: «Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

«Κόφτες» οι επισφάλειες και τα χαμηλά εισοδήματα. Όσο μικρότερο το μέγεθος των εταιρειών, τόσο υψηλότερα τα «κόκκινα» δάνεια. Εισοδήματα «πείνας» δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά επιτόκια και φέτος «βλέπουν» οι τράπεζες, αισθητές μειώσεις από το 2025

Μικρή αποκλιμάκωση του Euribor το τρέχον έτος και σημαντικότερη μείωση τη διετία 2025 - 2026 προβλέπουν οι τραπεζικές διοικήσεις στα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια. Στο 2,40% - 2,70% θα πέσει το Euribor 3μήνου το 2026.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταράξεις σε τράπεζες - servicers από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Απροθυμία τραπεζικών στελεχών να εγκρίνουν δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τον φόβο μελλοντικής αναζήτησης ευθυνών. Ανάλογη ανησυχία και σε servicers για ρυθμίσεις. Καθησυχάζει το υπ. Δικαιοσύνης.