ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Τράπεζες
Φωτο: Shutterstock

Συνάντηση ΕΕΤ με την αρχή για την αντιμετώπιση ξεπλύματος χρήματος

Τα δύο μέρη διαπίστωσαν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στα θέματα της αντιμετώπισης των φαινομένων του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αρχής  Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη, η Ελληνική  Ένωση Τραπεζών (η acting Γενική Διευθύντρια κα Χαρ. Απαλαγάκη, και ο ανώτερος διευθυντής κ. Β. Παναγιωτίδης), και οι Chief Compliance Officers των Τραπεζών μελών της ΕΕΤ συναντήθηκαν στις 19  Φεβρουαρίου 2025, στα γραφεία της Αρχής.

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν  στελέχη της Αρχής έγινε ανταλλαγή γόνιμων απόψεων για σειρά θεμάτων, νομοθετικού και τεχνικού χαρακτήρα, που ανακύπτουν καθημερινά στο πλαίσιο της σταθερής θεσμικής συνεργασίας της Αρχής με τις τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση της Ελλάδας και του Χρηματοπιστωτικού ιδίως τομέα  στις αυξημένες απαιτήσεις της νομιμότητας των συναλλαγών.

Τα δύο μέρη διαπίστωσαν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στα θέματα της  αντιμετώπισης των φαινομένων του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και την ουσιαστική βελτίωση των διαδικασιών και υποδομών, που χρησιμοποιούν τόσο η Αρχή, όσο και οι Τράπεζες (που επενδύουν σημαντικά ποσά στην τεχνολογική αναβάθμιση και παρέχουν στοιχεία σε περισσότερους αρμόδιους για την άρση του τραπεζικού απορρήτου φορείς). Δεσμεύτηκαν δε να εντείνουν  την συνεργασία τους, και να διατυπώνουν, όπου αυτό είναι εφικτό, κοινές προτάσεις για τις αναγκαίες νομοθετικές προσαρμογές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσοψη ελληνικών τραπεζών
ESG

ΕΕΤ: 97 αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ πραγματοποιήθηκαν με την στήριξη των τραπεζών

Η δωρεά μίσθωσης δύο σύγχρονων ελικοπτέρων από τέσσερις τράπεζες ενίσχυσε το ΕΚΑΒ, επιτρέποντας τη μεταφορά 97 ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα σε νοσοκομεία, το καλοκαίρι του 2026.
Φάντομ F-4 Αεροσκάφος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕΤ: Οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των δύο νεκρών πιλότων Τανάγρας

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους με F4 στα Τανάγρα και θα καταβάλει 50.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια, ως ένδειξη τιμής.