ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αντιπλημμυρικά έργα κατασκευής
Φωτο: Shutterstock

Υπ. Υποδομών: Ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δικές του υπηρεσίες έχει αρμοδιότητα για τη μελέτη και την κατασκευή αυτών των έργων, ενώ ο καθαρισμός τους ανήκει στην Περιφέρεια.

Διευκρινίσεις για την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τόσο σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό τους όσο και την κατασκευή τους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «σύμφωνα με τον ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Διευκρινίζεται ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού κλειστών ρεμάτων έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων.

Στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται και διευκρινίζονται στο υπ. αριθ. Α5519/22-11-2024 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Αρμοδιότητες φορέων σε έργα και μέτρα πρόληψης για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις Δήμων και Περιφερειών».

Στο νησί της Ρόδου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν εκτελεί κανένα οδικό έργο, ούτε έργο με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αυτή την περίοδο και ούτε υπάρχει κάποιο έργο που να έχει χαρακτηρισθεί ως έργο εθνικού επιπέδου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Σε πλήρη λειτουργία η επέκταση του Μετρό ως Μάρτιο 2026

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως έως το τέλος Μαρτίου 2026, μετά τις απαιτούμενες δοκιμές και πιστοποιήσεις για την απόλυτη ασφάλεια του συστήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λουκέτα σε εργοτάξια λόγω προσωρινών τιμών απειλούν οι κατασκευαστικές

Οι κατασκευαστικές εταιρείες ζητούν οριστικές τιμές για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες που θα καθυστερήσουν τα έργα και προειδοποιούν για λουκέτο στα εργοτάξια αν δεν βρεθεί λύση.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Επενδύουμε στο BIM και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών

Ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας τόνισε ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας BIM αποτελεί κεντρικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κατασκευών, με στόχο βιώσιμα και αποτελεσματικά έργα.