ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Κομισιόν ενέκρινε 93 εκατ. για αναγέννηση πάρκου στο Φάληρο

Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, δωρεάν, με πόρους που χρησιμοποιούνται για να γίνει η προκυμαία πιο ελκυστική και να μετατραπεί η περιοχή σε κόμβο δραστηριοτήτων.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αρχικό ποσό 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) για τη στήριξη της αναγέννησης παραθαλάσσιου πάρκου, έκτασης 540 εκταρίων, κατά μήκος του κόλπου του Φαλήρου, στην Αθήνα. Η επένδυση θα μετατρέψει την προκυμαία της πόλης σε έναν καταπράσινο, χωρίς αποκλεισμούς, και ζωντανό χώρο, σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον τουρισμό, να ενισχύσει τα έσοδα για τις τοπικές επιχειρήσεις και να τονώσει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2028.

Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, δωρεάν, με πόρους που χρησιμοποιούνται για να γίνει η προκυμαία πιο ελκυστική και να μετατραπεί η περιοχή σε κόμβο δραστηριοτήτων. Θα κατασκευαστούν πισίνες, θεματικές παιδικές χαρές, χώροι εκδηλώσεων και ένα αθλητικό κέντρο. Ταυτόχρονα, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα επαναχρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το πάρκο και οι δραστηριότητές του θα είναι πλήρως προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία και μέσω του εκσυγχρονισμού δρόμων, δικτύων τραμ και μονοπατιών, θα συνδεθούν με γειτονικές περιοχές. Χάρη στην υλοποίηση δικτύων αποχέτευσης και συλλεκτών ομβρίων υδάτων, οι πόροι θα υποστηρίξουν, επίσης, την αντιπλημμυρική ικανότητα της προκυμαίας. Θα φυτευτούν περισσότερα από 2.900 δέντρα, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ενσωματωθούν στο ενεργειακό μείγμα του πάρκου.

Η στήριξη της ΕΕ θα βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν, πλέον, να απολαμβάνουν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και πολλές εγκαταστάσεις του πάρκου, όπως σημειώνει η Κομισιόν.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίσα Φερέιρα, τόνισε ότι το πάρκο «θα αποτελέσει νέο αξιοθέατο και τουριστικό αξιοθέατο για την πόλη της Αθήνας. Ο χώρος πρασίνου θα συνδέει πολίτες όλων των ηλικιών και οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε αθλητικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Το έργο, που εμπνέεται από την πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, θα αποτελέσει τέλειο παράδειγμα για το πώς οι αστικές επενδύσεις μπορούν να σχεδιαστούν με βιώσιμο, αισθητικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας με κοστούμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κυρανάκης: Νέα τρένα και επενδύσεις στους σταθμούς από το 2027

Ο Κώστας Κυρανάκης τόνισε πως ανοίγει νέα εποχή για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, με επίκεντρο τους μεγάλους σταθμούς, λόγω αύξησης επιβατών και νέου στόλου τρένων από το 2027.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γεραπετρίτης με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου: Συζήτηση για ενέργεια και επενδύσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν τηλεφωνικά για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, τη διεύρυνση στους τομείς οικονομίας και ενέργειας και την ανάγκη ενίσχυσης της διπλωματίας για σταθερότητα στην περιοχή.
Κώστας Μπακογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δήμος Αθηναίων παίρνει δάνειο 75 εκατ. ευρώ για έργα σε σχολεία

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων για τη λήψη δανείου 75 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα στα σχολεία. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το μέγεθος και τη διάρκεια του δανείου.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατηγική και τουριστική ενίσχυση του αεροδρομίου Cluj με την ελληνική αγορά

Το αεροδρόμιο Cluj της Ρουμανίας αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο για την Τρανσυλβανία, ενισχύοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, με ρεκόρ επιβατών και πάνω από 30.000 πτήσεις το 2025, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.