ΓΔ: 1469.71 -0.11% Τζίρος: 37.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:39 DATA
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Σκυλακάκης: Τεράστια η γεωπολιτική αξία της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με απόλυτη ασφάλεια περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο ενώ υπογράμμισε τα οφέλη τόσο για τους κύπριους όσο και έλληνες καταναλωτές.

Με απόλυτη ασφάλεια η Ελλάδα αναλαμβάνει περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χθες με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, εξίσου (50%-50%), μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το Great Sea Interconnector.

«Είναι σημαντική τροπολογία που αφορά ένα έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει καταβάλει πολύ σημαντικά ποσά και που κάποια στιγμή βρέθηκε κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής από διάφορες αντιδράσεις που υπήρχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και χρειάστηκε να κάνουμε μια σύνθετη και παραγωγική διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσουμε ότι το έργο τελικά θα μπορέσει να υλοποιηθεί», δήλωσε ο υπουργός.

Τα οφέλη όμως δεν προορίζονται μόνο για τους Κύπριους καταναλωτές.

Για τον Έλληνα καταναλωτή είναι επίσης ένα σημαντικό έργο, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας  ότι «το σύστημά μας το ηλεκτρικό στηρίζεται στην πολύ μεγάλη είσοδο των ΑΠΕ, που είναι πολύ φθηνότερες από άλλες πηγές ενέργειας». 

«Οι ΑΠΕ όμως έχουν στοχαστικότητα, δηλαδή δεν μπορείς να προβλέψεις πόση ενέργεια θα έχει από αυτή τη φθηνή πηγή. Συνήθως όσο περισσότερες διασυνδέσεις έχει ένα σύστημα που στηρίζεται στις ΑΠΕ, τόσο πιο σταθερό θα είναι. Τόσο πιο οικονομικό είναι γιατί κάνεις εξαγωγές όταν είναι πολύ φθηνό και εισαγωγές όταν είναι ακριβό», υπογράμμισε. 

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη γεωπολιτική σημασία του έργου ως «τεράστια», λέγοντας ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη σύνδεση με το Ισραήλ. 

«Πού είναι η ουσία της συμφωνίας; Επιταχύνεται η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.Συνεισφέρουμε στον λεγόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο, στον κίνδυνο από κάποιο εξωτερικό παράγοντα περισσότερο από τη αρχική εκτίμηση λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του έργου και της ανάγκης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε ο ίδιος.

«Εμείς αισθανόμαστε απόλυτη ασφάλεια για την ανάληψη αυτών των γεωπολιτικών κινδύνων εξ ου και ζητάμε από τη Bουλή να εγκρίνει αυτή τη τροπολογία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική παρέμβαση στην ΕΕ για το ρεύμα: Συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών

Κοινή πρωτοβουλία με Βουλγαρία και Ρουμανία για να πέσουν οι τιμές χονδρικής, που επιβαρύνονται από τα προβλήματα στις διασυνδέσεις και τη μεγάλη ζήτηση από την Ουκρανία. Επιστολή Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ επενδύσεων άνω των 3 δισ. από τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ και τα Βαλκάνια

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ένα νέο ντιλ σχεδόν κάθε μήνα, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ενέργεια και την περιοχή των Βαλκανίων. Διατηρεί σημαντική δύναμη πυρός μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο για λίγους καταναλωτές τα προνόμια των πορτοκαλί τιμολογίων

Λιγότεροι από έναν στους δέκα καταναλωτές διαθέτουν έξυπνους μετρητές για να επωφεληθούν από τα πορτοκαλί τιμολόγια, που προσφέρουν μείωση χρεώσεων κατά 35% στη Γερμανία. Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ την εγκατάσταση των μετρητών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλωματικές «μάχες» από το Μαξίμου σε δύο κρίσιμα μέτωπα της ενέργειας

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστουλίδη με στόχο την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης για τη ενεργειακή διασύνδεση. Τι περιμένει η κυβέρνηση από την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ρεύμα.