ΓΔ: 2016.01 1.04% Τζίρος: 134.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:33
Φωτο: Shutterstock

Οι τρεις αλλαγές στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»

Tο πρόγραμμα παραμένει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων.

Τρεις βασικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», ύψους 105,60 εκατ. ευρώ, προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση.

Ειδικότερα, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:

  1. Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.
  2. Ένταξη αγροτών στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
  3. Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών.

Το πρόγραμμα παραμένει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων. Με την απόφαση ένταξης οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts), όπου και θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονομώ - Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πετάμε» ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πανακριβό

Αυξήθηκαν πάνω από 100% οι περικοπές ΑΠΕ σ’ έναν χρόνο και χτυπάει "καμπανάκι" για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων έργων, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν το ρεύμα ακριβά. Προ των πυλών ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών
Τσάφος-Πάνελ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τσάφος: Το φυσικό αέριο δεν αφήνει να φανεί το κέρδος από τις ΑΠΕ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Τσάφος εξήγησε ότι, παρά τη φθηνή παραγωγή από ΑΠΕ, οι τιμές φυσικού αερίου κρατούν υψηλό το κόστος ρεύματος, περιορίζοντας τα οφέλη για τον καταναλωτή.
Επιχειρηματίας σε γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η ενεργειακή αυτονομία να μη γίνει βάρος για τους πολίτες

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας, τονίζοντας πως η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να συνοδεύεται από προσιτές τιμές.
Στέλιος Παπασταύρου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου να τονίζει την ανάγκη αυστηρής τήρησης του κανονισμού REPowerEU.