ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου
Φώτο: ΑΠΕ

Σ. Εφραίμογλου: Η έκθεση Ντράγκι δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η ΕΕ έχει σήμερα το 80% της παραγωγικότητας των ΗΠΑ, από 95% που ήταν πριν από τριάντα χρόνια και έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή.

Η έκθεση Ντράγκι παρουσιάζει τα προβλήματα με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, κινδυνεύει να βουλιάξει, αλλά από την πλευρά του και ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να συζητήσει και - κυρίως - να λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον.

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος, πλέον, τρέχει σε βάρος της Ευρώπης, με το επίπεδο ζωής των πολιτών της να απειλείται».

Ακολουθεί το άρθρο της προέδρου του ΕΒΕΑ Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η έκθεση Ντράγκι διαπιστώνει μια σειρά από υπαρκτές αδυναμίες και υστερήσεις, που εξηγούν το γιατί η Ευρώπη έχει χάσει τη μάχη του ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τα στοιχεία που παρουσιάζει περιγράφουν μια πραγματικότητα εξαιρετικά ανησυχητική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα το 80% της παραγωγικότητας των ΗΠΑ, από 95% που ήταν πριν από τριάντα χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μισό. Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα επενδύουν τεράστια ποσά για την ενίσχυση της βιομηχανικής τους βάσης, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πασχίζουν - με φτωχά αποτελέσματα - να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Είναι ενδεικτικά τα παραδείγματα εμβληματικών ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η VW και η Fiat που προχωρούν σε περικοπές της παραγωγής τους. Από τις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, μόλις οι 4 είναι ευρωπαϊκές.

Τα αίτια αυτής της οπισθοχώρησης αναδεικνύονται στην έκθεση, χωρίς δικαιολογίες και περιστροφές. Πώς μπορούν να επιβιώσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όταν πληρώνουν διπλάσιες ή και τριπλάσιες τιμές ενέργειας, σε σχέση με τις ΗΠΑ; Πώς μπορεί να κερδίσει η Ευρώπη τον αγώνα της τεχνολογίας, όταν ελάχιστες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται στις 100 πρώτες του πλανήτη; Πώς μπορεί η Ευρώπη να αποκτήσει γεωπολιτική ισχύ, χωρίς κοινή αμυντική πολιτική και κοινή στρατηγική για πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες; Γιατί τόσες πολλές νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις της Ευρώπης μεταφέρουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, προκειμένου να βρουν χρηματοδότηση; Γιατί δεν προχωρά η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού συστήματος εγγυήσεων, ώστε να θωρακιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενάντια σε μελλοντικές κρίσεις;

Η έκθεση Ντράγκι παρουσιάζει τα προβλήματα με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, κινδυνεύει να βουλιάξει. Όμως δεν μένει μόνο στις διαπιστώσεις. Προχωρά ένα βήμα μπροστά, διατυπώνοντας 170 προτάσεις με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας: μεγαλύτερη εστίαση σε προηγμένες τεχνολογίες, απανθρακοποίηση και άμυνα, πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις 700 - 800 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα και την έκδοση κοινού χρέους, αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων, ώστε να μην απαιτούνται πλέον 19 μήνες για να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό κείμενο, όπως ισχύει σήμερα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να συζητήσει και - κυρίως - να λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον. Ο χρόνος πλέον τρέχει σε βάρος της Ευρώπης, με το επίπεδο ζωής των πολιτών της να απειλείται.

Όπως εύστοχα επισημαίνει ο έμπειρος Μάριο Ντράγκι, ο βασικός λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπηρετεί μια σειρά από θεμελιώδεις αξίες και να διασφαλίζει στους πολίτες της βασικά δικαιώματα, όπως είναι η ελευθερία, η ευημερία, η δημοκρατία, η ισότητα, η κοινωνική ένταξη, ένα βιώσιμο περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να παρέχει αυτά τα δικαιώματα είναι να αλλάξει. Να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, να λειτουργήσει με περισσότερη ενότητα και συνοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριο Ντράγκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ομοσπονδία για να μην διχαστεί

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με διχασμό, υποτέλεια και αποβιομηχάνιση λόγω της διεθνούς αστάθειας και της στάσης των ΗΠΑ, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στο πανεπιστήμιο της Λουβέν.
Μάριο Ντράγκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μάριο Ντράγκι: Η Ευρώπη χρειάζεται ρεαλιστικό φεντεραλισμό

Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Ευρώπη να ξεπεράσει τις παλιές διαφορές και να προχωρήσει σε ρεαλιστικό φεντεραλισμό στους τομείς άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και δημοσιονομικής πολιτικής, για να γίνει πραγματική δύναμη.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνάντηση με την Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ στη Βουλή, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών αλληλεγγύης απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς και για ισχυρό κράτος πρόνοιας, υγείας και ασφάλειας.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Κάθετος άξονας Θεσσαλονίκη-Βουκουρέστι με ορίζοντα 15 ετών

Ο Απ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Ευρώπη είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, ειδικά στις υποδομές της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στον νέο άξονα που θα συνδέει Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Η βιομηχανία στηρίζει το ΑΕΠ της Ελλάδας

Ο Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία της βιομηχανίας για ΑΕΠ Ελλάδας και Ευρώπης εγκαινιάζοντας το περίπτερο του ΣΒΕ στη ΔΕΘ. Δεσμεύτηκε να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου στις Βρυξέλλες λόγω του χαρτοφυλακίου του.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Υπαρξιακές προκλήσεις ΕΕ και πρόοδος Ελλάδας στη δημοσιονομική πολιτική

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ημερησίας» την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και δημιουργίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας.