ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Σύστημα επαλήθευσης συνταγογραφήσεων ΟΤΡ ετοιμάζει το υπ. Υγείας

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης θα πρόκειται για σύστημα One Time Code (OTP), ανάλογο αυτού που ισχύει για την επιβεβαίωση των τραπεζικών συναλλαγών.

Νέο σύστημα ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν οι ψευδείς συνταγογραφήσεις, όπως αυτές που αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ, εξετάζει να χρησιμοποιήσει το υπ. Υγείας, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αποστολή κωδικού OTP στο κινητό με το οποίο θα απαιτείται η συναίνεση στη συνταγογράφηση. Πρόκειται για διαδικασία που ήδη ακολουθείται σε τραπεζικές συναλλαγές.

Τo OTP (One Time Password) είναι ο κωδικός που αποστέλλεται μέσω SMS, Viber ή και άλλων εφαρμογών στον αριθμό του κινητού, τον οποίο ο χρήστης πρέπει να βάλει σε ένα συγκεκριμένο πεδίο που του ζητείται προκείμενου να εγκρίνει μία ηλεκτρονική συναλλαγή.

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ και τις παράνομες συνταγογραφήσεις, ο υπουργός υπογράμμισε: «Αμέσως μετά θα στείλω έγγραφο στον ΕΟΦ για το φάρμακο για το διαβήτη. Ζητήσαμε και λάβαμε από όλες τις φαρμακαποθήκες όλες τις εκτελέσεις παραδόσεων του φαρμάκου αυτού. Τώρα όμως θα ζητήσω από τον ΕΟΦ ηλεκτρονική διασταύρωση του τι άυλες συνταγογραφήσεις έχουν εκτελέσει τα διάφορα φαρμακεία και τι έχουν σε απόθεμα, καθώς είναι φάρμακο που απαγορεύεται η εξαγωγή του και η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή. Πλέον τα ηλεκτρονικά ίχνη μένουν και θα τα βρούμε όλα, μέχρι και αναδρομικούς ελέγχους θα κάνω».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσέθεσε, μάλιστα, πως έχουν γίνει προσπάθειες για εξεύρεση ασφαλιστικών δικλείδων μέσω ΗΔΙΚΑ, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των ΑΜΚΑ ανθρώπων με παράνομα κυκλώματα. «Όσοι πιάσαμε, έπαιρναν ΑΜΚΑ κυρίως μεταναστών, τους έγραφαν φάρμακα ερήμην τους και μέσω αυτών έκαναν εκτέλεση συνταγών, χρεώνοντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στο φάρμακο, τα οποία τελικά εξήγαγαν στο εξωτερικό παρανόμως. Για αυτόν τον λόγο θα βάζουμε τη διαδικασία του OTP, δηλαδή σύστημα ασφαλείας που θα έρχεται στο κινητό του ατόμου για συναίνεση στην συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται σε τραπεζικές συναλλαγές».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΙΚΗ - Κουρουπάκη: Γιατί αγνοείτε το ΣτΕ και προσβάλετε υγειονομικούς;

Στη Βουλή φέρνει η Α. Κουρουπάκη το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ζητώντας εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις αναστολές, επισημαίνοντας τις επαγγελματικές απώλειες των εργαζόμενων.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα Γεωργιάδη - Νατσιού για την εκταφή και την εξωτερική πολιτική»

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Νατσιού για το αίτημα εκταφής παιδιού στα Τέμπη, με τον υπουργό να κατηγορεί τον πρόεδρο της "Νίκης" για παραπληροφόρηση.