Εποικοδομητική αλλά χωρίς αποτέλεσμα ήταν η νέα σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Λευκωσία χθες, με στόχο την άρση του αδιεξόδου για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.
Αν και διήρκεσε η συνάντηση 4,5 ώρες με τη συμμετοχή υπουργών κι από τις δύο πλευρές και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν φαίνεται να σημειώθηκε καμία πρόοδος στη συμφωνία για την κατασκευή του έργου ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Η κυπριακή πλευρά τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα», διαμηνύοντας ότι έχει ακόμα δρόμο η διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου, ενώ από την ελληνική πλευρά κάνουν λόγο για την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει δείξει έναν ασυνήθιστο εκνευρισμό σχετικά με το θέμα και τις καθυστερήσεις, δήλωσε ότι η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector - GSI) συνεχίζεται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο».
Εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα και τους εκπροσώπους του ΑΔΜΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε στη συζήτηση για πρώτη φορά και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που κατασκευάζει το καλώδιο εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ.
Τις τελευταίες μέρες καλλιεργήθηκαν εντυπώσεις ότι θα υπάρξει κάποια απόφαση στη σύσκεψη μετά από τις προθεσμίες που δόθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ και τη Nexans. Εντούτοις, η κυπριακή πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη να πάρει θέση κατά ή υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τη Λευκωσία προβληματίζει το γεωπολιτικό ρίσκο και το θέμα της χρηματοδότησης του έργου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί λόγω μιας ενδεχόμενης επιθετικής κίνησης από την Τουρκία.
Άγνωστο το επόμενο βήμα
Αν και όλοι μετά από τη συνάντηση χθες μιλούσαν για συνέχεια της συζήτησης, δεν είναι σαφές το επόμενο βήμα που θα γίνει, με δεδομένο ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ίσως έχουν εξαντληθεί. Στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το θέμα το έχει αναλάβει ήδη ο πρωθυπουργός και ότι ίσως δούμε σύντομα μια νέα πρωτοβουλία από το Μαξίμου.
Χθες, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.
«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφείς τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Φίσερ, μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστοδούλιδη και την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Σελέστ Γουάλαντερ.
«Δεν υπάρχουν τελεσίγραφα»
Από τη πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε μετά τη μαραθώνια σύσκεψη αργά χθες ότι «είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί».
Ερωτηθείς αν τα μέρη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».