Κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι από Ελλάδα και Γερμανία, μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντώνται την επόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο με «μενού» τα 44 δισ. ευρώ των επενδύσεων που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Κυβέρνηση αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που θα δώσουν το «παρών» στο ελληνο-γερμανικό φόρουμ της 9ης Μαρτίου προσδοκούν την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το κλίμα αυτό μαζί με τις ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική αγορά θα περιγράψουν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, μαζί με τον γερμανό πρεσβευτή Ερνστ Ράιχελ και τον επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μαραγκό.
Στην πράξη, ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι RWE, EON και Enercon, γνωστοί από παλιά για το ενδιαφέρον τους αναφορικά με την Ελλάδα και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όπως οι ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Sunlight, πρόκειται σε μια εβδομάδα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αναζητώντας ενεργειακές και όχι μόνο συνεργασίες. Δεκάδες είναι τα κλεισμένα ραντεβού με θεματολογία τις ευκαιρίες που κρύβει η Ελλάδα στην καινοτομία, τεχνολογία, στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση ή την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια.
Μαγνήτης φυσικά για τους Γερμανούς, αποτελούν τα 44 δισ. ευρώ των εκτιμώμενων επενδύσεων που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει σε ορίζοντα δεκαετίας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Εκείνο ωστόσο που αναβαθμίζει περαιτέρω τη σημασία του συνεδρίου είναι ότι θα παραστούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το φόρουμ είναι καρπός δικής τους πρωτοβουλίας. Στην ουσία, το συνέδριο αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών τον περασμένο Αύγουστο στο Βερολίνο όπου και είχε τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι η λεγόμενη «πράσινη ατζέντα» και η διμερής συνεργασία πάνω σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Τότε μάλιστα είχε προαναγγελθεί και η διεξαγωγή κοινού επενδυτικού φόρουμ μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ενεργειακών εταιρειών, αυτό δηλαδή που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα.
Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά
Το ενδιαφέρον των Γερμανών μετά και τη στρατηγική απόφαση ταχείας απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές δημοσίως. Τον Οκτώβριο σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, του είχε μεταφέρει πρόταση για παροχή της τεχνογνωσίας που έχουν οι Γερμανοί με βάση την εμπειρία της δικής τους απανθρακοποίησης. Επίσης, η γερμανική ΕΟΝ, της οποίας ο ρόλος έχει αναβαθμιστεί μετά την ενοποίηση του δικτύου της με την Ιnnogy, θυγατρική της RWE, δεν έχει κρύψει ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις γύρω από τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της αποκρατικοποίησής του. Το ίδιο ισχύει για τις ανεμογεννήτριες εκ μέρους της Enercon, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδα εκ μέρους πλειάδας γερμανικών εταιρειών, όπως έδειξε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου στην Θεσσαλονίκη.
Στα περίπου 100 ραντεβού με ελληνικές εταιρείες, δήμους και φορείς, συμμετείχαν 11 γερμανικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες κάποιες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα απορριμμάτων, όπως η EEW Energy from Waste, άλλες που παράγουν μηχανολογικό εξοπλισμό (Steinert, Europress Umwelttechnik, CuyMettal Komponenten, FAN separator, ERK, κα), μέχρι και κάποιες με αντικείμενο τα μονωτικά υλικά από ανακυκλώσιμο χαρτί εφημερίδας (Bauermeister).
Στην ουσία, η ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή θα τεστάρει στο Βερολίνο τις πραγματικές προθέσεις των γερμανικών ομίλων όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση και τις ΑΠΕ, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση, τις επενδύσεις σε υδρογόνο, κλπ.
Καινοτομίες στην ενέργεια, νέες τεχνολογίες στην πράσινη οικονομία και φυσικά χρηματοδότηση κυριαρχούν στα πάνελ και τα εργαστήρια του φόρουμ. Το «παρών» άλλωστε αναμένεται να δώσουν ελληνικές και γερμανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Ενεργό ρόλο για την οργάνωση των συναντήσεων λέγεται ότι έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γερωγιάδης και από γερμανικής ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάγερ.