ΓΔ: 2610.81 -0.11% Τζίρος: 120.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:37
λιμάνι με κοντέινερ

Με νέα εφαρμογή από την ΑΑΔΕ επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των εξαγωγών

Μπαίνει σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από τα τελωνεία που μεταξύ άλλων επιταχύνει την επιστροφή ΦΠΑ και μειώνεται ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εξαγωγών.

Σε περαιτέρω ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης των εξαγωγών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη λειτουργία της ψηφιακής γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, μέσω της αποστολής ψηφιακού μηνύματος (ΙΕ590) στο σύστημα ICISnet.

Η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική από τις 2/9/2024 για τα εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης δια θαλάσσης ή αεροπορικώς, ενώ αναμένεται να καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Ε.2050/2024), αυτοματοποιείται περαιτέρω η διαδικασία οριστικοποίησης εξαγωγής ή επανεξαγωγής εμπορευμάτων καθώς και εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και παρέχονται οδηγίες για τους εμπλεκόμενους μεταφορείς.

Με το νέο ψηφιακό μήνυμα επιβεβαίωσης εξόδου:

  • Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των εξαγωγών,
  • Επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ, η έκδοση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ και η διαδικασία αποδέσμευσης των εγγυήσεων για τα προϊόντα Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,
  • Ψηφιοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία επιβεβαίωσης της εξόδου εμπορευμάτων για τους μεταφορείς στο τελωνείο εξόδου.

Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας ICISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες >ECS - Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πιτσιλής ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ στηρίζει το νόμιμο εμπόριο και την υγιή επιχειρηματικότητα

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε ψηφιακά εργαλεία για εισαγωγές-εξαγωγές, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση του νόμιμου εμπορίου και της εξωστρέφειας.
Πακέτα κατάσχεσης ΑΑΔΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρήματα τελωνείων: Ναρκωτικά και παπαγάλοι στο πρώτο εξάμηνο του 2026

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, οι τελωνειακοί της ΑΑΔΕ κατέσχεσαν λαθραία φάρμακα, ναρκωτικά, όπλα, κινητά, ζώα, εξωτικά πτηνά και αντικείμενα πολιτιστικής αξίας, αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 19,9% σημείωσε το εξωτερικό εμπόριο Γιγού στο α' εξάμηνο 2026

Το Γιγού στην Κίνα κατέγραψε εισαγωγές και εξαγωγές 486,42 δισ. γιουάν το πρώτο εξάμηνο 2026, αυξημένες κατά 19,9%. Οι εξαγωγές αθλητικών ειδών ενισχύθηκαν χάρη στις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις.
Κτίριο ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος Τελωνειακός Ελεγκτικός Σταθμός ΑΑΔΕ στο Πλωμάρι από 3 Αυγούστου

Η ΑΑΔΕ αναδιαμορφώνει τον τελωνειακό χάρτη της Λέσβου, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες του Τελωνείου Μυτιλήνης σε όλο το νησί με νέο σταθμό στο Πλωμάρι. Η αλλαγή εφαρμόζεται πλήρως από 3/8/2026, ενισχύοντας τις τελωνειακές διαδικασίες.