ΓΔ: 2571.37 -1.24% Τζίρος: 71.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:38
Ελληνική οικονομία γράφημα
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Σταθερή η υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία

Βάσει των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα είναι υπερδιπλάσιος έναντι της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση “Spring 2024, Economic Forecasts”, προβλέπει για την Ελλάδα, ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.

Το τρέχον έτος αναμένεται να επιτευχθεί υπερδιπλάσιος  ρυθμός ανάπτυξης έναντι της Ευρωζώνης (2024: 0,8%). Οι προβλέψεις της ΕΕ βρίσκονται πλησίον των αντίστοιχων του Προγράμματος Σταθερότητας - το οποίο κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΟ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου - όπου εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP), εκτιμάται στο 2,8% για το 2024  και στο 2,1% το 2025.

Στη αγορά εργασίας, η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2024 στο 10,3% και περαιτέρω στο 9,7% το 2025 (Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024:10,6% 2025:9,9%). Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με την ΕΕ και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και το δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμείνει σε καθοδική πορεία.

Η πορεία της διεθνούς οικονομίας

Στις ΗΠΑ η εικόνα παραμένει γενικά καλή. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες συνιστούν ενδείξεις κάποιας συγκράτησης της ανάπτυξης. Αν και η αναμενόμενη έναρξη του πτωτικού κύκλου του βασικού επιτοκίου της Fed θα ενεργήσει θετικά στην ανάπτυξη, ωστόσο φαίνεται να μετατίθεται χρονικά εντός του τρέχοντος έτους, λόγω της καθυστέρησης στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες εμφανίζουν γενικά μικρή βελτίωση υποδηλώνο-ντας ότι η εικόνα στασιμότητας των τελευταίων τριμήνων πιθανώς να έχει αρχίσει να ξεπερνιέται. Παράλληλα, ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Συνεπώς, η ΕΚΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσει (κατά 25 μ.β.) τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Είναι πιθανή -αλλά όχι βέβαιη- και νέα μείωσή τους στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Στην Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί εάν θα επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης το 2024 «περίπου στο 5%». Θετικά αναμένεται να επιδράσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων ενώ αρνητικά οι πρόσθετοι δασμοί που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε επιλεγμένα εισαγόμενα είδη από τη Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, αξιόπιστη και πετυχαίνει στόχους

Η Ε.Ε. ενέκρινε το ελληνικό αίτημα για επέκταση της εθνικής ρήτρας διαφυγής σε μέτρα ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις 1 δισ. € ως το 2028 για ενεργειακή αυτονομία. Ενισχύονται και οι κινητές μονάδες υγείας για δωρεάν φροντίδα.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Η καινοτομία δημιουργεί πλούτο για όλη την κοινωνία

Ο Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε τη στρατηγική για Έρευνα, Καινοτομία και τεχνολογικό μετασχηματισμό στη χώρα, τονίζοντας τη σημασία τους για ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και αντιμετώπιση του brain drain, στο συνέδριο «Clusters Meet Regions».
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση νησιών και παράκτιων περιοχών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε δύο νέες στρατηγικές για την ενίσχυση νησιών και παράκτιων κοινοτήτων της ΕΕ, με στόχο μια συντονισμένη προσέγγιση απέναντι σε γεωγραφικές προκλήσεις και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές αυτές.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέο αίτημα 1,63 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπέβαλε νέο διπλό αίτημα εκταμίευσης 1,63 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την εξόφληση της προχρηματοδότησης. Αφορά 34 ορόσημα, με έμφαση σε έργα και μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για πυρκαγιές και οικονομία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τις προβλέψεις για την οικονομία, τα μέτρα στήριξης υποψηφίων Πανελλαδικών και την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Επιβράδυνση ανάπτυξης και άνοδος πληθωρισμού λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις ανάπτυξης και αυξάνει αυτές για τον πληθωρισμό λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Για το 2026 εκτιμά ανάπτυξη 1,1% στην ΕΕ και 0,9% στην ευρωζώνη, με μικρή βελτίωση το 2027.