ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμο 395.000 ευρώ στη Henkel για υπερκέρδη στα απορρυπαντικά

Όπως προέκυψε από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων, το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πρόστιμο που ξεπερνά το επίπεδο των 395.000 ευρώ επιβλήθηκε στην Henkel Ελλάς, από την αρμόδια υπηρεσία του υπ. Ανάπτυξης, λόγω αθέμιτων πρακτικών σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στον τομέα προϊόντων καθαρισμού, όπως τα απορρυπαντικά. 

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η παράβαση αφορά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά και άλλα) ευρείας κατανάλωσης.

Όπως προέκυψε από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων, το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζε η εταιρεία ανέρχεται σε 197.561,54 ευρώ. Επομένως το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους για το σύνολο των προϊόντων για τα οποία διαπιστώθηκε παράβαση σύμφωνα με το νόμο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται με αδιάκοπη ένταση και αποφασιστικότητα. Όποιος παραβιάζει το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία εντοπίζεται και τιμωρείται με βαριά πρόστιμα. Τα πρόστιμα επιβάλλονται, δημοσιοποιούνται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση όσο μεγάλες εταιρίες και αν αφορούν ακόμη και πολυεθνικές.  Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια».       
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το νέο πολυνομοσχέδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη

Το υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου για την απλούστευση δραστηριοτήτων και εποπτείας, με στόχο τη βελτίωση της αγοράς και την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων. Διαβούλευση έως 13 Μαρτίου 2026.
πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας από Θ. Θεοδωρικάκο-Στ. Παπασταύρου

Η ΕΕ ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας ώθηση σε τομείς κρίσιμων πρώτων υλών και μεταλλευτικής που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση για νομικές υπηρεσίες στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων από το Υπ. Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά ανάδοχο για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στόχος μια πιο παραγωγική Ελλάδα με βιομηχανία και εξωστρέφεια

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στη Βέροια ότι ενισχύεται η βιομηχανία, οι εξαγωγές και η καινοτομία για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο καλύτερους μισθούς και λιγότερες ανισότητες σε όλη τη χώρα.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομάδα εργασίας του Υπ. Ανάπτυξης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ

Το υπουργείο Ανάπτυξης συγκρότησε Ομάδα Εργασίας για προτάσεις σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ 2028-2034, στοχεύοντας σε ανταγωνιστικότητα, πράσινη μετάβαση και ευελιξία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.