ΓΔ: 2060.16 0.10% Τζίρος: 314.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στις τεχνολογικές εξελίξεις στα πλωτά αιολικά εστίασε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης μιλώντας χθες σε ημερίδα του ΙΕΝΕ, υπογραμμίζοντας το κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα που πρέπει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Ο ίδιος τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδος εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται ισχυρή. Η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από τον ΑΔΜΗΕ, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, το διευρυνόμενο δίκτυο, οι προοπτικές διασυνδέσεων με άλλες χώρες, η αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργεί η ΕΔΕΥΕΠ είναι πολύ σημαντικά κομμάτια σε αυτό το ψηφιδωτό.

Ταυτόχρονα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να περιορίσει τις αβεβαιότητες η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει γρήγορα στην ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας με ασφάλεια δικαίου και να ενημερώσει έγκαιρα τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταστούν σύμμαχοι στην ανάπτυξη των πάρκων. Η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power.

Ο κ. Χατζηγάκης ανέλυσε τις εξελίξεις στις διαφορετικές τεχνολογίες πλωτών αιολικών (π.χ. Semi-submersible, Spar, TLP, Barge) και υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στα πλωτά αιολικά λίγο πριν το στάδιο ευρείας εμπορικής ανάπτυξης. Επίσης, ανέλυσε την τεχνολογία της Hexicon με τις διπλές ανεμογεννήτριες (TwinWind) σε μια πλατφόρμα που μπορούν να παράξουν περισσότερη καθαρή ενέργεια και μικρότερο αναλογικό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές πλωτές ανεμογεννήτριες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεμογεννήτρια σε τοπίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στα αιολικά πάρκα

Ο διαγωνισμός για αιολικά πάρκα ανέδειξε το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν όπως επισημαίνει η ΡΑΕΕΥ, καθώς η ισχύς δεν υπερκαλύφθηκε, προκαλώντας προβληματισμό για το πλαίσιο ΑΠΕ.
Λογότυπο PwC τοίχος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Ιστορικό ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2025 στην Ελλάδα

Το 2025 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τις Εξαγορές & Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, με 181 συναλλαγές αξίας 23,8 δισ. ευρώ. Τα Megadeals ανήλθαν στο 30% της αγοράς, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη επενδυτική δυναμική στη χώρα.