ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Άλμα» 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στην 34η θέση της διεθνούς κατάταξης του Economist Intelligence Unit αναρριχήθηκε η χώρα μας με την ελληνική οικονομία να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και ενίσχυση επενδυτικής εμπιστοσύνης κλειδιά για την αναβάθμιση.

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μείωση φόρων και δημιουργία ενός οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο οδηγεί σε αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι τα βασικά επιτεύγματα της Ελλάδας από το 2019 έως και σήμερα, οδηγώμντας τη χώρα μας σε άλμα 28 θέσεων στον δείκτη του Economist Intelligence Unit των κρατών με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον

Βάσει της κατάταξης που δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit, το οποίο εξετάζει 82 χώρες και περιοχές της υφηλίου, η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 34η θέση από την 62η που ήταν στην προηγούμενη κατάταξη (2014-2018). Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει την ταχύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ακολουθούν Αργεντινή και Ινδία

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Economist Intelligence Unit: «η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο δείκτη μας κατά την περίοδο αυτή. Αυτό αντανακλά τον αντίκτυπο μιας φιλο-επιχειρηματικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της, η οποία έχει προβεί σε μεταρρυθμίσεις, έχει μειώσει τους φόρους και έχει ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

 

Όπως φαίνεται και στον συνοδευτικό πίνακα ο τομέας που έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι ο χρηματοοικονομικός, σε μία ακόμη επιβεβαίωση της επιστροφής των συστημικών τραπεζών στην κανονικότητα, με σχεδόν ολική αποχώρηση του Δημοσίου από τα μετοχικά τους κεφάλαια, ισχυρή κερδοφορία, αύξηση των χρηματοδοτήσεων αλλά και ράλι για τις μετοχές τους. 

Η διεθνής εικόνα 

Η τελευταία κατάταξη δείχνει ότι η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη Σιγκαπούρη να αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή για 16η συνεχή χρονιά. 

Αρκετές δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες, μαζί με τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία, συνθέτουν την υπόλοιπη πρώτη δεκάδα των καλύτερων τόπων στον κόσμο για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Το μοντέλο EUI μετρά δεδομένα δύο δεκαετιών, προβλέποντας ποιες χώρες και εδάφη βρίσκονταν στα πρόθυρα αξιοσημείωτης οικονομικής ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, ποιοι ήταν ευνοϊκοί προορισμοί για την κατεύθυνση μελλοντικών επενδυτικών δαπανών. 

Ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνει μόνο ποσοτικές προβλέψεις, όπως οι αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς, αλλά ενσωματώνει και δείκτες που είναι δύσκολο να μετρηθούν με ισχυρή προβλεπτική δύναμη, όπως οι πιθανές επερχόμενες αλλαγές πολιτικής, η ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους και οι αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον.

Επιπλέον, η απότομη βελτίωση της βαθμολογίας του δείκτη της Αργεντινής αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς που αναμένεται να εισαγάγει ο πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι, όπως πολιτικές για την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Ινδία είναι η μόνη χώρα που προσφέρει δυνητική κλίμακα συγκρίσιμη με εκείνη της Κίνας. Το νεανικό δημογραφικό προφίλ της Ινδίας υπόσχεται τόσο ισχυρή ζήτηση όσο και καλή διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και το EIU αναμένει ταχεία οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2024 και 2028, με αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατήρηση της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η BofA

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει σε έκθεσή της ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολύ καλή πορεία ανάπτυξης και βελτίωσης των δημοσιονομικών. Θετικές προοπτικές για τράπεζες - κρατικά ομόλογα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πάνω από 2% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος και το 2025, έναντι 0,8% στην ευρωζώνη το 2024 και 1,2% το 2025. Το Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.