ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στα 2,1 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023.

Kατά 5,4% (113 εκατ. ευρώ) αυξήθηκε η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 2.,158 δισ. ευρώ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 3,0% το δ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 4,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 1.049 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, έναντι 997 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αποτιμήσεων τόσο των κυβερνητικών ομολόγων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ όσο και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 48,6% το δ΄ τρίμηνο, έναντι 48,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 669 εκατ. ευρώ, έναντι 609 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 31,0%, έναντι 29,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται αφενός σε αγορές και αφετέρου στην αύξηση των αποτιμήσεων των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας αυξήθηκε στα 332 εκατ. ευρώ, έναντι 303 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται τόσο σε αγορές μετοχών του εξωτερικού όσο και στην άνοδο των τιμών τους. Το ποσοστό των μετοχών επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 15,4% το δ' τρίμηνο του 2023 από 14,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστικά ακίνητα Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Ασταμάτητη άνοδος τιμών στην αγορά ακινήτων

Η ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι η κυβερνητική στεγαστική πολιτική έχει αποτύχει, καθώς οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν 5,5% το β’ τρίμηνο 2026. Προτείνει εθνικό σχέδιο για 50.000 προσιτές κατοικίες την επόμενη τετραετία.
Τράπεζα της Ελλάδος κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, λέει η ΤτΕ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο Προϋπολογισμός στο οκτάμηνο του 2026, ενώ το συνολικό ταμειακό αποτέλεσμα εμφάνισε έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ. Αυξημένα οι δαπάνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το 2025.
Αθήνα αεροφωτογραφία κτιρίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Άνοδος 5,5% στις τιμές διαμερισμάτων - Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Στο 5,5% διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση στα νέα διαμερίσματα ήταν 6,2%, ενώ στα παλαιά 5%.
Νίκος Χατζηνικολάου
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες περί υπερδανεισμού, παρέμβαση Στουρνάρα και η πίεση σε Aegean

Οι φήμες Χατζηνικολάου που «λάβωσαν» το Χ.Α. και ενόχλησαν τον Γ. Στουρνάρα, τα ενεργειακά μέτρα στήριξης που έχουν αργήσει, το πλήγμα στην Aegean, το αλαλλούμ με τις οπτικές ίνες και το επενδυτικό κενό με την Ευρώπη που παραμένει.