ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:28
viomixania
Πηγή: Shutterstock

Μείωση 12,3% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία για το 2023

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σχέση με αυτόν του Νοεμβρίου, παρουσίασε επίσης πτώση 2,7% έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Μείωση 12,3% σημείωσε ο μέσος γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2023 - Δεκεμβρίου 2023 σε  σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2022, έναντι αύξησης 27,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 8,7% έναντι αύξησης 11,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη Νοεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,7% έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» προήλθε από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό και οφείλεται:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 12,2%, και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 1,6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: 20,4% άνοδος στον δείκτη τιμών παραγωγού βιομηχανίας Σεπτέμβριο 2026

Άνοδο 20,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2026 σε σχέση με το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο 38,3% του δείκτη εξωτερικής αγοράς.
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 17,8% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Αύγουστο

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 17,8% τον Αύγουστο 2026 σε σχέση με τον Αύγουστο 2025, μετά από μείωση 1,6% το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η άνοδος οφείλεται σε επιμέρους τομείς.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 14,9% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 14,9% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και της ανόδου 29,7% στον δείκτη εξωτερικής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.