ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Κώστας Σκρέκας ομιλία
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Κ. Σκρέκας: Σε μόλις 10 λεπτά η ίδρυση ακόμη 12 μορφών επιχειρήσεων

Εντός των επομένων μηνών και σε μόλις δέκα λεπτά με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή.

«Μέσα σε ελάχιστο χρόνο που δεν θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά, από σχεδόν ένα μήνα που απαιτείται σήμερα, θα μπορούν να ιδρύονται επιχειρήσεις επιπλέον δώδεκα διαφορετικών νομικών μορφών, με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα».

Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την Υπουργική Απόφαση με θέμα «Πρότυπα καταστατικά για τη σύσταση εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ) και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας».

Όπως αναφέρεται, «ο απαιτούμενος χρόνος για την ηλεκτρονική σύσταση μειώνεται στο ελάχιστο. Εντός των επομένων μηνών και σε μόλις δέκα λεπτά με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή».

Μέχρι τώρα ο ενδιαφερόμενος νέος επιχειρηματίας χρειαζόταν πολύτιμο χρόνο -που μπορούσε να υπερβεί και τον έναν μήνα- καθώς έπρεπε να επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υπηρεσίες (Υπηρεσία ΓΕΜΗ Επιμελητηρίου, αρμόδια ΔΟΥ και ΕΦΚΑ).

Όλες οι νομικές μορφές θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο καταστατικό και με πρόσθετο περιεχόμενο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους.

Οι 12 νομικές μορφές οι οποίες εντάσσονται επιπλέον, είναι οι εξής:

  •    Ετερόρρυθμη εταιρεία κατά μετοχές (από 01/05/2024)
  •    Κοινοπραξία (από 01/05/2024)
  •    Αστική Εταιρεία (από 01/05/2024)
  •    Αστικός Συνεταιρισμός (από 01/07/2024)
  • Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (από 01/07/2024)
  • Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (από 01/07/2024)
  • Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (από 01/10/2024)
  • Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (από 01/10/2024)
  • Συνεταιρισμός Εργαζομένων (από 01/10/2024)
  • Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (από 01/12/2024)
  • Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού (από 01/12/2024)
  • Ευρωπαϊκή Εταιρεία (από 01/12/2024)

Σε δήλωσή το ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά για να σπάσουμε τα δεσμά τής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί επαγγελματίες και πολίτες» και προσέθεσε:

«Το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που οικοδομεί η κυβέρνηση είναι έμπρακτο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας επεκτείνεται και σε ακόμα 12 νομικές μορφές. Απλουστεύονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προάγεται και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων. Η απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία στην ρίζα της. Η κυβέρνησή μας αλλάζει την Ελλάδα και το αποδεικνύει καθημερινά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ρεκόρ πληρωμών 337,8 εκατ. το 2025 από αναπτυξιακούς νόμους

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το 2025 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ πληρωμών από τους αναπτυξιακούς νόμους, με 337,8 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές.
Καινοτομία και χρηματοδότηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα και εργαλείο για ΜμΕ και στρατηγικές επενδύσεις από το υπ. Ανάπτυξης

Νέο πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με σύγχρονη τεχνολογία, θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ετοιμάζεται και νέο εργαλείο για στρατηγικές επενδύσεις με βασικό έργο υποδομής ανά περιοχή.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Μπεν Μπλακ για νέες αμερικανικές επενδύσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με τον Μπεν Μπλακ, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει πρόθεση χρηματοδότησης έργων σε ενέργεια, βιομηχανία και τεχνολογία, καθώς και ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Αρτοποιοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση έως το 2026 ζητούν οι αρτοποιοί για το OpenBusiness

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών ζητά παράταση απογραφής στο OpenBusiness έως το 2026 και αναστολή του παραβόλου, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες, ανεπαρκή ενημέρωση και πρόσθετο βάρος για μικρές επιχειρήσεις.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα σε Θεοδωρικάκο για ένταξη πρακτορείων ΟΠΑΠ σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, είχαν πρόσφατα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πουλημά.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις 205,8 εκατ. ευρώ

Με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 205,8 εκατ. ευρώ σε βιομηχανία και τουρισμό, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.