ΓΔ: 2583.49 -1.07% Τζίρος: 57.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:40
N_Papathanasis
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Παπαθανάσης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο υπουργός τόνισε: «Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο μια ανθεκτικότερη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών εργαλείων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση και τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού κυρίως των ΜμΕ, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, στη διάρκεια της τριμηνιαίας τακτικής ενημέρωσης για θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε: «Η εικόνα της χώρας αλλάζει και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο μια ανθεκτικότερη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι επενδυτικές δράσεις που υλοποιούμε, ταυτόχρονα με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για τη διεύρυνση της περιμέτρου του επιχειρηματικού δανεισμού, όπως τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και για τη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με την ίδια συστηματικότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε έτσι ώστε η οικονομική πρόοδος να μετατραπεί σε ατομική ευημερία με τη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για νέα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας».

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης, ο διευθυντής της ΣΔΙΤ Νίκος Σέργης, ο πρόεδρος του ΔΣ της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βασίλης Σιαδήμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Γιώργος Ζαββός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Α.Τ.Ε.) Χάρης Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ε.Α.Τ.Ε. κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.

Ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ξεκινάμε τα Προγράμματα για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και περνάμε από τη Μετάβαση στην Ανάπτυξη αυτών των περιοχών, με νέες ευκαιρίες για όλους!»

Ο κ. Νίκος Σέργης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2023 ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την υπογραφή συμβάσεων ΣΔΙΤ, ενώ ανάλογο αποτέλεσμα αναμένεται να υπάρξει και για το έτος 2024 καθώς πλήθος έργων ΣΔΙΤ βρίσκονται σε στάδιο συμβασιοποίησης. Ο θεσμός των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ως ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο υλοποίησης έργων, παρέχοντας αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην τοπική κοινωνία».

Ο κ. Γιώργος Ζαββός, σημείωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο μοναδικός εθνικός χρηματοπιστωτικός φορέας μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με στόχο την βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Υλοποιώντας την φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καλύπτει τα κενά της αγοράς, παρέχοντας τις αναγκαίες εγγυήσεις μαζί με χαμηλού κόστους χρηματοδότηση. Το 75% των δανείων της HDB κατευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 εργαζόμενους.

Η φετινή χρονιά, ξεκινά με ένα «πρόγραμμα- ομπρέλα», το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Δανείων. Για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια.

Η HDB θα συνεχίσει να εισάγει στην ελληνική αγορά, χρηματοδοτικά εργαλεία που διευρύνουν τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, για να έχουν περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας, αξιοποίησης των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και υιοθέτησης των σύγχρονων πρακτικών της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Με "δύναμη πυρός" 2,1 δισ. ευρώ και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η ΕΑΤΕ έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος θεσμικός συν-επενδυτής και καταλύτης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών venture capital / private equity και στην ανάδειξη του επιχειρηματικού ταλέντου της πατρίδας μας. Με αφοσίωση και στρατηγικό προσανατολισμό, η ομάδα της ΕΑΤΕ στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της την επόμενη 2ετία, αλλά και στην προσέλκυση διεθνών επενδυτικών σχημάτων που θα συμβάλουν έτι περαιτέρω στην αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας».

Ο κ. Βασίλης Σιαδήμας, ανέφερε: «Η ΜΟΔ Α.Ε. στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στέκεται δυναμικά στο πλευρό των δημοσίων φορέων που διαχειρίζονται προγράμματα και υλοποιούν έργα και δράσεις, κυρίως του ΕΣΠΑ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Ενίσχυση χρηματοδότησης ΜμΕ από InvestEU και Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάστηκε η νέα φάση στήριξης ΜμΕ μέσω InvestEU και ΤΑΑ, με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις έως 5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα, με τη στήριξη EIF και ΕΤΕπ, στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση πόρων για ασφάλεια και δέσμευση κατά της εγκληματικότητας

Η εκδήλωση «Οικονομία-Ανάπτυξη-Ασφάλεια» στα Μελίσσια, με πρωτοβουλία Πιππαθανάση και παρουσία Χρυσοχοΐδη, ανέδειξε ζητήματα ασφάλειας, νέας γενιάς και σύγχρονης εγκληματικότητας, καθώς και κυβερνητικές παρεμβάσεις από το 2019.
Νίκος Παπαθανάσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα στις 6 πρώτες χώρες ΕΣΠΑ, αυξάνονται οι επενδύσεις

Ο Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε στο συνέδριο Green Deal Greece 2026 την πρόοδο για την πράσινη μετάβαση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και αναφέρθηκε στις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.
ενεργειακή αναβάθμιση-Εξοικονομώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Εξοικονομώ 2025 ολοκληρώνεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με 425,8 εκατ. ευρώ. Αφορά κύριες κατοικίες με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, προσφέρει επιχορήγηση για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και επιδοτούμενα δάνεια.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

39,9 εκατ. ευρώ για νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Εντάχθηκε στο ΕΠΑ 2021-2025 η κατασκευή νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στη Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό 39,9 εκατ. ευρώ. Θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές και θα ενισχύσει τόσο την απασχόληση όσο και την κοινωνική επανένταξη.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4 εκατ. ευρώ για οδική ασφάλεια στον δήμο Τρίπολης από τον Ν. Παπαθανάση

Εγκρίθηκε έργο 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε δημοτικούς δρόμους της Τρίπολης, στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2021-2025, με εργασίες αποκατάστασης και νέα οδοστρώματα σε 26 χλμ., βελτιώνοντας κυκλοφορία και ασφάλεια.