ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σύγχρονη εργασία γραφείου
Φωτο: Unsplash

Μείωση κατά 8,7% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το γ' τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 61%.

Μείωση 8,7% το γ' τρίμηνο και του 4,2% για τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Πιο ειδικά, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 120.083.372 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2022, που είχε ανέλθει σε 131.476.389 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 61%.

Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών, κατά 0,3%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 79,0%.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 31.330.848 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022, που είχε ανέλθει σε 32.699.709 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 52,6%.

Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,8%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 55,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 9,1% η αύξηση νέων επιχειρήσεων το α' τρίμηνο σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ

Κατά 9,1% αυξήθηκαν οι νέες επιχειρήσεις το α' τρίμηνο του 2026 (40.251), ενώ οι πτωχεύσεις έφτασαν τις 179 (+40,9%). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις «Κατασκευές» (+32,3%) και τις «Μεταφορές και Αποθήκευση» (+31,7%).
Αθήνα αεροφωτογραφία κτιρίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή άνοδος 54,3% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο

Σημαντική άνοδος 54,3% καταγράφηκε στον όγκο ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο με 2.240 άδειες, ενώ το πρώτο δίμηνο σημειώθηκε αύξηση 73,9% στον όγκο και 10% στον αριθμό αδειών σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ.