Κάθε 10 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία επίθεση ransomware, ενώ 1 στους 4 οργανισμούς πέφτει θύμα επίθεσης κάθε εβδομάδα. Όπως η ασφάλεια στον φυσικό κόσμο, έτσι και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αφορά τις τεχνολογικές υποδομές των επιχειρήσεων, τις διαδικασίες διοίκησης, τους συνεργάτες, αλλά και τους ανθρώπους τους. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιχειρησιακή τους συνέχεια, τη φήμη, και την ακεραιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στο σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον της εποχής μας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο ψηφιακό σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον και τους τρόπους αντιμετώπισής τους είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα: «Διαδικασίες και πρακτικές για ασφαλείς επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή» την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, 16:00-18:00, στα γραφεία του, στην οδό Ξενοφώντος 5 στην Αθήνα.
Στη εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο Οδηγός του ΣΕΒ για την Κυβερνοασφάλεια και θα γίνει συζήτηση με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, και με ειδικούς του χώρου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της σημασίας της ασφαλούς πλοήγησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή τόσο για την ανταγωνιστικότητά τους, όσο και για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητάς τους σε πιθανούς κινδύνους.
Ο Οδηγός για την Κυβερνοασφάλεια που έχει επιμεληθεί ο ΣΕΒ περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικά βήματα για, να βοηθήσει τους επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν την ψηφιακή τους άμυνα και να ενημερωθούν για τους τρόπους διαχείρισης των κυβερνοεπιθέσεων. Όπως σημειώνεται από τους ειδικούς του ΣΕΒ, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν έρθει για να μείνουν και επιφέρουν σημαντικές συνέπειες, πλήττοντας ιδιαίτερα τις ΜμΕ (το 43% από αυτές να μην ανακάμπτουν ποτέ έπειτα από μια επίθεση).
Ενδεικτικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, πρακτικές για τη θωράκιση συστημάτων, δεδομένων και τεχνολογικού εξοπλισμού, ο καθορισμός ρόλων και ευθυνών για την κυβερνοσφάλεια, η ευαισθητοποίηση του προσωπικού, η σημασία προληπτικών ενεργειών όπως η κυβερνοασφάλιση, αλλά και η εγρήγορση μπροστά στις προκλήσεις και τις δυνατότητες που γεννά η Τεχνητή Νοημοσύνη.