ΓΔ: 2213.95 -0.36% Τζίρος: 76.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:31:41
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
Φωτο: υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Χατζηδάκης: Οι τρεις προτεραιότητες για τη νέα πολιτική συνοχής της ΕΕ

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν, επίσης, μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση σε όλη την ΕΕ.

Για τρεις ευρωπαϊκές προκλήσεις - ανταγωνιστικότητα, μεταναστευτικό και δημογραφικό - ενόψει της καινούργιας περιόδου Συνοχής οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την ήπειρό μας, αν δεν ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους κι αν δεν υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση από τις πολιτικές Συνοχής της Ε.Ε., έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με θέμα «Η Ελλάδα και η Πολιτική Συνοχής μετά το 2027: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ευημερία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο.

Πρώτον, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα. Όπως είπε, ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται κάθε μέρα και από όλες τις πλευρές του πλανήτη. «Η Ευρώπη ακόμα αντέχει, αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν πολύ αρνητική εξέλιξη, εάν η Ε.Ε. δεν έβρισκε από πλευράς ανταγωνιστικότητας τα κατάλληλα σημεία για να προχωρήσει μπροστά. Η Ελλάδα έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Παραδείγματος χάριν, η φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα και γίνεται ιδιαίτερα εξαγωγική. Αλλά και η αγροδιατροφή, παρά τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού τομέα, έχει προχωρήσει πάρα πολύ ως προς τις εξαγωγές και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Και φυσικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Όταν, όμως, μιλάω για ανταγωνιστικότητα αναφέρομαι κυρίως στις πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση. Εννοώ, όμως, την πραγματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Δηλαδή την πιστοποίηση, τους ελέγχους, το λεγόμενο payments by results. Πολιτικές τις οποίες προωθήσαμε κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας και οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα που τους αξίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η δεύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αφορά στο μεταναστευτικό. «Νομίζω ότι ούτως ή άλλως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της μετανάστευσης χωράει βελτίωση, πολύ καλύτερο συντονισμό, πολύ γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες αντιδράσεις. Σήμερα διατίθενται 22,6 δισ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράσεις μετανάστευσης σε μία επταετία. Τι σημαίνει αυτό; Το 2% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Δεν είναι αρκετό. Δεν είναι νοητό μια από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεκαετίας ή και του αιώνα να αντιμετωπίζεται χρηματοδοτικά με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο Υπουργός. 

Η τρίτη και τελευταία πρόκληση, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι το δημογραφικό. «Η Ευρώπη έχει το οξύτερο πρόβλημα στον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο οξύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και μέχρι το 2030 όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε το οξύτερο πρόβλημα από πλευράς δημογραφίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται συντονισμός και στήριξη των οικογενειών με περισσότερα παιδιά. Αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμη. Χρειάζονται δράσεις για τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Δράσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για το ολοήμερο σχολείο, για στήριξη των γονεϊκών αδειών, δράσεις οι οποίες θα απευθυνθούν κατευθείαν στα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να κοιτάνε με απάθεια».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αξιοποίηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 23,5 δισ. ευρώ. «Από αυτά, 5,3 δισ. είχαν κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της χώρας. Σήμερα έχουμε απορροφήσει σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού. Εντατικοποιούμε, όμως, την προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το προηγούμενο ΕΣΠΑ να κλείσει με επιτυχία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με περισσότερα από 26 δισ. ευρώ για πληθώρα δράσεων και με προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Όπως είχαμε δεσμευθεί, οι Περιφέρειες θα έχουν πια το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Ενώ, επιπλέον αυτών: 1,63 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης θα πάνε για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Και 714 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο Υπουργός. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν, επίσης, μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Συνολικά μιλάμε για το μεγαλύτερο μακράν πακέτο που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα, ενώ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο για τη διοργάνωση της ημερίδας και τις γενικότερες προσπάθειές τους και ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Θέμιδα Χριστοφίδου, που ήταν παρούσα στην ημερίδα.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πέρασε από την κρίση στην επιτυχία, όχι α λα καρτ Δικαιοσύνη

Ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, απάντησε στην κριτική Τσίπρα για τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν ζημιογόνες δημοπρασίες. Υποστήριξε πως σήμερα η ΔΕΗ είναι οικονομικά ισχυρή και εθνικός πρωταθλητής.
Εμανουέλ Μακρόν εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται την Αθήνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και γαλλική αντιπροσωπεία. Θα παρευρεθεί σε εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά και σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Αύριο θα επισκεφθεί τη φρεγάτα «Κίμων».
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Συναινετική συνταγματική αναθεώρηση για επανεκκίνηση πολιτικής

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών πως όσοι διαφωνούν με τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να καταθέσουν εναλλακτικές. Τόνισε την ανάγκη θεσμικής επανεκκίνησης και συναινετικής στάσης.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Νέα συνεργασία με ΟΟΣΑ για την ατζέντα της περιόδου 2028-2034

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε συνεργασία με ΟΟΣΑ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ για το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ελλάδας 2028-2034, επιδιώκοντας δίκαιη ανάπτυξη με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων «Πισσαρίδης 2» σε συνεργασία με ΟΟΣΑ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ το νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με έμφαση σε παραγωγικότητα, τεχνολογία και ανάπτυξη.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σταθερή γραμμή οι μειώσεις φόρων και η στήριξη ευάλωτων

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μειώσεις φόρων και στήριξη των ευάλωτων, συνδέοντας τα αυξημένα έσοδα με ανάπτυξη και πάταξη φοροδιαφυγής.