ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Τράπεζα της Ελλάδος λογότυπο
Αύξηση κατέγραψε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2025, φτάνοντας τα 6,6 δισ. ευρώ. Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Συλλεκτικό νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος για το «Έτος Σαμαράκη»

Η έμπροσθεν όψη του νομίσματος εικονίζει τον λογοτέχνη, ενώ στην όπισθεν αναγράφονται τίτλο χαρακτηριστικών έργων του, όπως: «Ζητείται ελπίς», «Αρνούμαι» και «Το Διαβατήριο».

Με αφορμή το «Έτος Σαμαράκη» , η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, εξέδωσε αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 6 ευρώ.

Η έμπροσθεν όψη του νομίσματος εικονίζει τον λογοτέχνη, ενώ στην όπισθεν αναγράφονται τίτλο χαρακτηριστικών έργων του, όπως: «Ζητείται ελπίς», «Αρνούμαι», «Το Διαβατήριο», «Η Ζούγκλα», «Γραφείο Ιδεών», «Εν ονόματι», «Η Κόντρα», «Σήμα κινδύνου», «Το Λάθος».

Αντώνης Σαμαράκης (1919 - 2003)

Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Ελληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει.

Στο χώρο της λογοτεχνίας έγινε γνωστός το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς». Τα έργα του, με κορυφαίο το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965) έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η αγάπη του για τα παιδιά και τη νέα γενιά, διαπνέουν τα γραπτά του αλλά και τροφοδότησαν την πλούσια κοινωνική και ανθρωπιστική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την περίοδο 1968 - 1969 συνεργάστηκε με ομάδα εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σε χώρες της Αφρικής και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF. Στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων» της οποίας προήδρευε κάθε χρόνο.

Τεχνικές προδιαγραφές νομίσματος

Ονομαστική αξία: 6 ευρώ

Διάμετρος: 28,50 χιλ.

Βάρος: 10 γρ.

Μορφή στεφάνης: λεία

Υλικό: άργυρος 92,5 %

Μέγιστη ποσότητα εκτύπωσης: 1.000 τεμάχια

Ποιότητα εκτύπωσης: επιμελημένης κοπής (proof)

Καλλιτέχνης: Γ. Σταματόπουλος

Νομισματοκοπείο: Τράπεζα της Ελλάδος / Ι.Ε.Τ.Α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Προχωρά η αποκατάσταση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Σε εξέλιξη είναι το έργο αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας με στόχο τη βελτίωση της στατικής επάρκειας και της λειτουργικότητάς του, ώστε να φιλοξενεί παραστάσεις, με προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δήλωση της Μενδώνη για την απώλεια της Μαρινέλλας

Η Λίνα Μενδώνη αποχαιρετά τη Μαρινέλλα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική της συμβολή στη λαϊκή μουσική, τη μοναδικότητά της στις ερμηνείες και τον σεβασμό που έδειχνε σε όλη την επαγγελματική της πορεία επί επτά δεκαετίες.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Αποκαθίσταται ο Μεντρεσές Αθηνών με 1,2 εκατ. ευρώ

Το ΥΠΠΟ ξεκινά έργα συντήρησης και ανάδειξης του Μεντρεσέ στην Πλάκα, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 1,2 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία επισκέψιμου χώρου που θα αναδεικνύει τη διαχρονική ιστορία του μνημείου στην καρδιά της Αθήνας.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Άνοδος στις καταθέσεις των νοικοκυριών τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 75 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ οι επιχειρήσεις μείωσαν τις καταθέσεις τους κατά 519 εκατ. Οι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής διαμορφώθηκαν σε 3,9% και 10,9% αντίστοιχα.
Ακρόπολη Λίνδου Ρόδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Χ. Παπαχριστοδούλου - Δήλωση Μενδώνη

Απεβίωσε ο Ιωάννης Χρ. Παπαχριστοδούλου, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, αφιερωμένος στα Δωδεκάνησα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους φίλους του.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Διοικητής ΤτΕ ζήτησε αυξημένη επαγρύπνηση από τις τράπεζες

Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τις τράπεζες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να μειωθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί νέες αναταράξεις στις αγορές και στην οικονομία λόγω ανόδου των τιμών ενέργειας.