ΓΔ: 2100.46 0.81% Τζίρος: 264.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χρηματιστήριο και μετοχές
Φωτο: Shutterstock

Ημέρα rebalancing και τριπλής λήξης, η Lamda και η επιστροφή ΙΝΛΟΤ - ΑΔΜΗΕ

Υψηλός τζίρος αναμένεται σήμερα, έβγαλε αντίδραση η Eurobank, οιο κινήσεις σε ΟΠΑΠ, το discount της Lamda, τι ακούγεται για Intralot και η πορεία δύο μικρών κατασκευαστικών.

Πολλές μετοχές απέκτησαν χθες δυνατούς αγοραστές και έτσι είδαμε την αγορά να πιάνει και πάλι το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδες και μάλιστα με καλές συναλλαγές. 

Βοήθησαν και οι αγορές του εξωτερικού, οι οποίες καλή άνοδο. 

Η σημερινή μέρα είναι μεγάλη. Έχουμε τριπλή λήξη στα παράγωγα, λήγουν συμβόλαια και δικαιώματα επί μετοχών και δεικτών και συνήθως προκαλούν κάποια νευρικότητα στην αγορά, ενώ έχουμε στο τέλος της συνεδρίασης το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell και Stoxx. 

Υπενθυμίζεται πως δεν υπήρχε κάποια αλλαγή στον FTSE Russell, ενώ στον Stoxx, θα εισέλθουν σε δείκτες του οι μετοχές των Melten, Viohalcoκαι Τράπεζα Κύπρου. Αυτές θα έχουν εισροές. 

Θα έχουμε επομένως αύξηση του τζίρου. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Melten και αν θα υπάρξει αλλαγή στο shortθέση της  Covalis Capital, λόγω του rebalancing. Επίσης, θα γίνει η γενική συνέλευση της Intralot για να εγκρίνει αγορά ιδίων μετοχών. 

Τέλος η ξεκινάει διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. 


Eurobank:  Δυνατή αντίδραση έβγαλε η μετοχή. Ο τζίρος πολύ μεγάλος. Σημειώστε πως όλο το χρηματιστήριο έκανε τζίρο 264 εκατ. ευρώ και η Eurobank έκανε μόνη της τα 80 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας και στο Χρηματιστήριο της Κύπρου όπως είχε δεσμευτεί η διοίκηση μετά την εξαγορά και απορρόφηση της Ελληνικής Τράπεζας.


ΟΠΑΠ: Θα μας απασχολεί η καθημερινή της πορεία για καιρό ακόμα, γιατί από την τιμή που θα έχει στο ταμπλό θα εξαρτηθεί το μέλλον της συγχώνευσης. 

Συνεχίζονται οι αγορές από την Allwyn και προσφέρει στήριξη στη μετοχή. Χθες οι αγοραστές έδειξαν πως δεν παρατάνε τα όπλα και μάλιστα στο τέλος έβαλαν πάλι μία μεγάλη εντολή με αποτέλεσμα να κλείσει η μετοχή στο υψηλό της ημέρας. 


Lamda Develpment: Κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα και η εσωτερική αξία της μετοχής ανέρχεται στα 9,20 ευρώ, άρα με τιμή κλεισίματος στα 7,08 ευρώ υπάρχει discount 23%. 

Από το Ελληνικό μέχρι τέλος Νοεμβρίου έχει εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ και ξεπουλάει και τις κατοικίες του Little Athens. Πολύ καλά πήγαν και τα εμπορικά κέντρα, όπου τα EBITDAανήλθαν σε νέο ύψος ρεκόρ. 

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 116,2 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλών κερδών από την αποτίμηση των εμπορικών κέντρων αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού. 


Intralot: Ισχυρή αντίδραση έβγαλε χθες η μετοχή στον απόηχο των αγορών που έβγαλαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας. 

Επίσης, ακούστηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία πως στο σημερινό rebalancing θα έχει εισροές κάποιων εκατομμυρίων μετοχών, εξέλιξη που θα είναι θετική για τη μετοχή. 

Φαίνεται πάντως πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μετακύλιση των θέσεων στα παράγωγα και με την άνοδο πήραν κάποιες ανάσες τα χαρτοφυλάκια. 

Μαθαίνουμε πως κάποιοι επενδυτές με μεγάλες θέσεις είχαν πιεστεί από την υποχώρηση της τιμής, λόγω μόχλευσης. Επομένως η κίνηση της μετοχής θα έδωσε καλές ανάσες και ίσως περιόρισε και κάποια margin calls που χτύπησαν και χθες. 

Το γεγονός ότι έχει σήμερα την έκτακτη Γενική Συνέλευση, με βασικό θέμα την αγορά ιδίων μετοχών, έπαιξε το ρόλο της. άλλο να πήγαινε στη ΓΣ στην τιμή του 1 ευρώ και άλλο με ΄ένα +3,80% που έκανε χθες.


ΑΔΜΗΕ: Βελτιωμένη η εικόνα της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις. Από τη μία τα αποτελέσματα φαίνεται πως ικανοποίησαν, αφού φάνηκε πως όταν θα περάσουν και έσοδα από νέες διασυνδέσεις (π.χ. Αριάδνη), θα υπάρξει βελτίωση, ενώ και η Κύπρος μετά και την απόφαση της Βουλής θα προχωρήσει στην πληρωμή των δόσεων. 

Επίσης η στήλη μαθαίνει πως επειδή μεγάλοι ξένοι έχουν αξιόλογες θέσεις και η μετοχή είχε υποχωρήσει σημαντικά, κάνουν τις τελευταίες μέρες κινήσεις ωραιοποίησης. 


Προοδευτική: Οι διαφωνίες μεταξύ μετόχων και διοικήσεων δεν υπάρχουν μόνο στις μεγάλες εταιρείες που έχουν κέρδη και αποδόσεις. Κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης της Προοδευτική και της βασικής μετόχου (αδελφή του εκλιπόντος προέδρου Κ.Κούτλα). 

Βέβαια, στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει τόσο τη βασική μέτοχο, όσο και μέλη της διοίκησης να πουλάνε μετοχές. Αυτή η κόντρα οδηγεί σε γενική συνέλευση και ασφαλιστικά μέτρα και έχει επηρεάσει τη μετοχή, αφού υποχωρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Ο λόγος είναι η είσοδος της LDA Capital στο μετοχικό κεφάλαιο. Η συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία είχε γίνει πριν μερικά χρόνια και η συμφωνία ήταν να βάζει σταδιακά λεφτά, έως και 20 εκατ. ευρώ για να γίνονται επενδύσεις. 

Σήμερα η Προοδευτική είναι μία καθαρή εταιρεία αλλά δεν έχει αντικείμενο. Βάσει της συμφωνίας πρέπει να πάρει 741.333 μετοχές έναντι 222 χιλ. ευρώ λόγω της σύμβασης που υπάρχει. 

Επίσης έχει κάποια warrants με τιμή μετατροπής τα 0,304 ευρώ ανά μετοχή. Αν γίνουν και άλλες αυξήσεις στο μέλλον θα γίνονται με τιμή κοντά στην τρέχουσα (μέση τιμή 15 ημερών). 


Δομική Κρήτης: Μία άλλη μικρή κατασκευαστική, η Δομική Κρήτης έκανε καλή κίνηση χθες. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η είσοδος του γνωστού κατασκευαστή, Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος είχε μπει το 2023, είχε οδηγήσει σε μεγάλο ράλι. 

Όμως τα αποτελέσματα δε βελτιώθηκαν και η αγορά απογοητεύτηκε με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η μετοχή. Η διοίκηση έχει δώσει μία θετική νότα στα αποτελέσματα εξαμήνου, μιλώντας για θετικές προοπτικές και η μετοχή έκανε μία κίνηση, αλλά όχι σημαντική. 

Χθες είδαμε καλή άνοδο με μεγάλο όγκο αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σημαντικά των τελευταίων εβδομάδων. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο με ρευστοποιήσεις σε Eurobank και ΟΠΑΠ

Στις 2.083,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,14% βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης με συναλλαγές 261,17 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις στη Eurobank και τον ΟΠΑΠ δεν άφησαν την αγορά ανεπηρέαστη. Η αντίδραση της Metlen ανακούφισε τους μετόχους της.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντικές απώλειες στο ΧΑ, ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips

Στις 2.086,50 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,99%. Κατά 4,40% υποχώρησε η Eurobank ενώ αίσθηση προκάλεσε στο τέλος ένα πακέτο συνολικού όγκου 48,7 εκατ. τεμαχίων και αξίας 169,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά έγιναν στη μετοχή 12 πακέτα.