ΓΔ: 2626.47 -0.09% Τζίρος: 170.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:38
Τιμές Μετοχών Χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Το βλέμμα στις ξένες αγορές, ο Τραμπ έδωσε παράταση, ο ΟΤΕ και η Motor Oil

Πώς ο Τραμπ έδωσε ανάσα στις αγορές μετά τη ρουκέτα της Παρασκευής, το μάζεμα χαρτιών στα χαμηλά, ΟΤΕ και Coca Cola HBC δίνουν στήριξη στον Δείκτη, το ιστορικό υψηλό της Optima, οι νέες πιέσεις για ΕΛΠΕ και το τρεχαλητό της ΓΕΚ Τέρνα στην πτώση.

Όλα έδειχναν ότι οδεύαμε για ένα νέο ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ανοδικά, με μικρά κέρδη. Αλλά στις 14.43 ο ΓΔ γκρεμίστηκε μετά την παρέμβαση Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Ευρώπη, παρέμβαση που παρέσυρε όλες τις αγορές προς τα κάτω.

Οι απώλειες του ΓΔ προσέγγισαν το -3%, απώλειες μάλλον υπερβολικές καθώς ήταν μεγαλύτερες του γερμανικού DAX ο οποίος και θα υποφέρει τα χειρότερα αν οι απειλές Τραμπ γίνουν πραγματικότητα.

Οι τράπεζες βρέθηκαν σε κενό αέρος, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι οι αισιόδοξοι καιροφυλακτούσαν. Με το που υπήρξε μια εξισορρόπηση των πιέσεων στην Ευρώπη βγήκαν αμέσως αγορές και στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να καλύπτει μεγάλο μέρος των απωλειών και να κλείνει τελικά στις 1.802,34 μονάδες με πτώση -1,42%. 

Η νέα εβδομάδα ξεκινά με το βλέμμα των επενδυτών στις ξένες αγορές οι τάσεις των οποίων φαίνεται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά και την εγχώρια αγορά.

Αργά χθες έγινε γνωστή, πάντως, μια είδηση που αναμένεται να μετριάσει την ανησυχία των επενδυτών στην Ευρώπη για τους δασμούς Τραμπ. Μετά από επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τραμπ συμφώνησε να μην επιβληθούν δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου και μετέφερε την προθεσμία στις 9 Ιουλίου, ώστε να δοθεί χρόνος για συνομιλίες.

Αν δεν άλλαζε η προθεσμία της 1ης Ιουνίου για την επιβολή δασμών 50%, οι ευρωπαϊκές αγορές θα είχαν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνεδριάσεις ως το τέλος του μήνα.


ΟΤΕ: Ξεκίνησε ανοδικά και, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η βύθιση του ΓΔ μετά τη ρουκέτα Τράμπ, η μετοχή έκλεισε με άνοδο +0,48% δίνοντας πολύτιμες ανάσες στον ΓΔ.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν είχαν κάποια θετική έκπληξη και η μετοχή κινήθηκε διορθωτικά για αρκετές ημέρες μετά από ένα εντυπωσιακό +21% που έγραψε στο διάστημα 7 Απριλίου – 13 Μαϊου. 

Ακολούθησε διόρθωση -3,75% ωστόσο την περασμένη Πέμπτη βγήκε αντίδραση, που συνεχίστηκε και την Παρασκευή και φαίνεται ότι η μετοχή θα κινηθεί και πάλι να υπερβεί τα 17 ευρώ.

Η μετοχή ταλαιπωρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου χάνοντας την δυναμική της. 


Coca Cola HBC: Η μετοχή πάντα δίνει χέρι βοηθείας στις δύσκολες ημέρες και την Παρασκευή επιβεβαίωσε τη φήμη της. Παρά τα μεγάλη βραχυχρόνια κέρδη η μετοχή έμεινε ακλόνητη. 


Optima Bank: Σε μια κακή συνεδρίαση ξεχώρισε με κέρδη 3,04% και κλείσιμο στα 19 ευρώ που είναι νέο ιστορικό υψηλό. 

Από τον Οκτώβριο του 2023 όταν  εισήχθη στο ΧΑ με τιμή εισαγωγής 7,2 ευρώ δεν έχει κοιτάξει πίσω. Φέτος πάει για κέρδη κοντά στα 160 εκατ. ευρώ.


Motor Oil: Αξιοσημείωτη η κίνηση της μετοχής την Παρασκευή, δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά στη συμπεριφορά της με τους αγοραστές να έχουν το πρώτο χέρι.

Η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι -1,70% και να κάνει πράξεις στα 22,5 ευρώ ωστόσο γρήγορα βγήκε αντίδραση, η προσφορά απορροφήθηκε με τη μετοχή να κλείνει στα 23,08 αμετάβλητη.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα και αναμένεται μείωση μεγεθών. 


Helleniq Energy: Νέες μεγάλες απώλειες για τη μετοχή με -2,89% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Η ένταση των πιέσεων δείχνει ότι η αιτία της πτώσης δεν είναι μόνο τα αδύναμα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.


ΓΕΚ Τέρνα: Συνεχίζει να απογοητεύει. Διστακτική στην άνοδο, τρεχαλητά στην πτώση. Στο -2,21% την Παρασκευή στο +2,81% από την αρχή του έτους.


Alter Ego Media: Η μετοχή έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με μικρές απώλειες 0,48% στα 4,18 ευρώ. Η μετοχή εντάχθηκε στους δείκτες FTSE Global Equity Micro Cap και FTSE Total-Cap το βράδι της Παρασκευής, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης και έγινε η 29η ελληνική εισηγμένη  που μετέχει στους δείκτες του  FTSE All-World Index.


Χρηματιστηριακή ατζέντα: Σήμερα Δευτέρα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου  η Motor Oil και η ΕΧΑΕ και «κόβει» μέρισμα η Τράπεζα Κύπρου. 

Την Τρίτη ανακοινώνουν τρίμηνο η Cenergy και ο Fourlis και πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις της Noval και του ομίλου Fais. 

Την Τετάρτη ανακοινώνουν τρίμηνο ο ΟΠΑΠ και η Lamda και έχουν συνέλευση τα Πλαστικά Θράκης. Την Πέμπτη έχει Γενική Συνέλευση η Profile.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρούνται οι πιέσεις στον ΓΔ, απομακρύνεται από τις 2.500 μονάδες

Διευρύνει την πτώση στις 2.471,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας κατά 1,41%, εξαιτίας των πιέσεων που εντείνονται από τις διεθνείς αγορές. Διατηρούνται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη μετά το 3ήμερο ράλι εν αναμονή της ΕΚΤ

Στις 2.472,63 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,36% ο Γενικός Δείκτης. Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και φόντο τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα πρόσφατα κέρδη.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο με μικρή άνοδο και επιλεκτικές κινήσεις

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,20% στις 2.506,79 μονάδες με τζίρο 286 εκατ. ευρώ. Το κλίμα στην Ευρώπη ήταν καλό παρά την αύξηση της γεωπολιτικής έντασης και των τιμών πετρελαίου.
γράφημα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Δεν διατηρεί το θετικό μομέντουμ, παραμένει σε επαφή με 2.500 μονάδες

Στις 2.495,69 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,20% βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 136,52 εκατ. ευρώ. Σε «χαμηλή πτήση», τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση.