ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Thessalia-Plhmmyres
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πραγματοποιήθηκε η 6η καταβολή πρώτης αρωγής για τους πλημμυροπαθείς

Καταβλήθηκαν 1.889.310,53 ευρώ σε 482 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών.

Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής πραγματοποιήθηκαν σήμερα προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της χώρας και δη στη Θεσσαλία. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 2.632.817,71 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καταβλήθηκαν 1.889.310,53 ευρώ σε 482 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν, κυρίως μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και μέσα - σε ελάχιστες περιπτώσεις - από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά την καταχώρηση του IBAN στη φορολογική διοίκηση από τους πολίτες.

Παράλληλα, εκτελέστηκαν πληρωμές ύψους 558.000 ευρώ προς 167 επιχειρήσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πληρωμές ύψους 185.507,18 ευρώ σε 32 πληγέντες ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχουν καταβληθεί 49,1 εκατ. ευρώ προς 9.667 δικαιούχους που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και η αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού, όπου προκύπτουν διαθέσιμα στοιχεία. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν κανονικά οι καταβολές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς στις εν λόγω περιοχές, τα στοιχεία των οποίων δεν προκύπτουν μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο arogi.gov.gr, ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση που τους αναλογεί. Αίτηση, φυσικά, καλούνται να υποβάλουν και οι πλημμυροπαθείς πολίτες που βρίσκονται και στις άλλες, αρκετές, περιοχές που επλήγησαν, όπως έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό μέχρι και σήμερα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την καταβολή των ενισχύσεων πραγματοποιούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, σύμφωνα με τις αυτοψίες των υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Ανάλογα, για τις περιπτώσεις που η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε αυτοματοποιημένα, θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες και διασταυρώσεις στοιχείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το δικαιούμενο ποσό της ενίσχυσης είναι μικρότερο από το ποσό που έλαβε ο δικαιούχος ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, τότε το υπερβάλλον ποσό ή το συνολικό ποσό αντίστοιχα, επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Όπως έχει σημειωθεί από την αρχή και προβλέπεται και στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αφορούν και τα χωριά που έχουν ενταχθεί στην αυτόματη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, όσοι δεν δικαιούνται δεν θα λάβουν ή, σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ποσά θα επιστραφούν - μετά τις διασταυρώσεις και τους συμψηφισμούς - ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Παράλληλα, με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ στην πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης εντάσσονται μαζί με τις κτηνοτροφικές μονάδες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή όσοι πληγέντες έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που προέρχεται αποκλειστικά από αγροτική δραστηριότητα και κατεγράφησαν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό τους, και σε λοιπά μέσα και στοιχεία παραγωγής. Επίσης, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, για ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν ή μεταβλήθηκε η κατάστασή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση στοιχείων ακινήτων που έχει υποβληθεί μέχρι την 5η Οκτωβρίου 2023.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης από πληγείσες επιχειρήσεις, λήγει στις 31 Οκτωβρίου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και Επιστολή Προθέσεων για ενίσχυση συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών, με στόχο την κοινή καταπολέμηση του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρόπουλος για Άργος: Οι αστυνομικοί παραβίασαν τον νόμο και θα διωχθούν

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Λαμπρόπουλος τόνισε στη Βουλή πως η πλειοψηφία των αστυνομικών δρα νόμιμα και όσοι παρανομούν υφίστανται κυρώσεις. Για το περιστατικό στο Άργος ξεκαθάρισε ότι δεν ακολουθήθηκαν οι κανόνες και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάτη ΦΠΑ τύπου carousel 46,9 εκατ. ευρώ: Ταυτοποιήθηκαν τέσσερα άτομα

Τέσσερα άτομα (δύο επιχειρηματίες και δύο λογιστές) ταυτοποιήθηκαν για εμπλοκή σε υπόθεση διασυνοριακής απάτης ΦΠΑ τύπου «carousel» με παράνομο κέρδος 46,9 εκατ. ευρώ και τη μεγαλύτερη δέσμευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο «Αριάδνη»: Πτώση έως 90% στην παραβατικότητα στα μέσα μεταφοράς

Με 283.988 ελέγχους σε 16 μήνες, 7.400 συλλήψεις και προσαγωγές το σχέδιο «Αριάδνη» μείωσε έως 90% τις φθορές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ περιορίστηκαν θεαματικά οι επιθέσεις σε εργαζομένους και οι κλοπές επιβατών.
Υπουργείο Υγείας πινακίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές Γενικών Γραμματέων στα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας Πολίτη

Δύο νέοι Γενικοί Γραμματείς τοποθετούνται σε Υγείας και Προστασίας του Πολίτη: η Δάφνη-Ελένη Νικολάου στη Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου στην Προστασία Κρίσιμων Οντοτήτων.
Άδεια σχολική τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας

Από το νέο σχολικό έτος ιδρύεται το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δράμας, ενισχύοντας τη Διά Βίου Μάθηση και προσφέροντας ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε ενήλικες κρατούμενους.