ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Λιμάνι της Καλύμνου
Το γραφικό λιμάνι της Καλύμνου, με πολύχρωμα σπίτια και γαλάζια νερά, ιδανικό για τουρισμό.

Κάλυμνος: Έναρξη της τουριστικής σεζόν από τον Μάρτιο, μεγάλη ζήτηση το Πάσχα

Το νησί που έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο για τις δυνατότητες αναρρίχησης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κερδίζει πολλούς επισκέπτες από το Πάσχα.

Νωρίς ξεκίνησε εφέτος η σεζόν για την Κάλυμνο με τις πρώτες οργανωμένες αφίξεις αναρριχητών να σημειώνονται από τις αρχές Μαρτίου.

Στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος μπαίνει και το Πάσχα κατά το οποίο αναμένονται αυξημένες πληρότητες στο νησί των σφουγγαράδων.

«Φέτος το κάλεσμα του προορισμού εμπλουτίζεται με παραδόσεις, θρησκευτικές γιορτές και ειδικές μορφές τουρισμού που πρωταγωνιστούν στην Κάλυμνο πριν και μετά τους θερινούς μήνες. Το Πάσχα μας εντυπωσιάζει, κερδίζει νέους φίλους και αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για διακοπές στο νησί τον Απρίλιο», επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης.

Την Μ. Πεμπτη χαρακτηριστικό είναι το μοιρολόι της Παναγιάς στον Άγιο Θεολόγο.

Την Μ. Παρασκευή, «παρέλαση» επιταφίων πραγματοποιείται στο νησί με τους 14 επιταφίους να «κλέβουν την παράσταση», στην Πόθια, το γραφικό λιμάνι της Καλύμνου που σφύζει από ζωή μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το Μ. Σάββατο η πρώτη Ανάσταση σηματοδοτεί τον κάψιμο του Ιούδα σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ ξεκινά η ρίψη πυροτεχνημάτων στην κεντρική πλατεία, που μαζί με τις καμπάνες σείουν όλο το νησί. Στη Κάλυμνο το Πάσχα, «πρωταγωνιστεί» το «μουούρι» μια παραδοσιακή συνταγή με γεμιστό αρνί ή κατσικάκι που αργοψήνεται όλο το βράδυ του Μ. Σαββάτου σε πήλινο σκεπαστό σκεύος μέσα σε ξυλόφουρνο που έχει σφραγιστεί πριν με τούβλα και λάσπη.

Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι στήνεται παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Το απόγευμα την σκυτάλη παίρνουν τα πυροτεχνήματα. Τις πλαγιές που περιτριγυρίζουν το λιμάνι καταλαμβάνουν δυο ομάδες από όλες τις γειτονιές της Καλύμνου που ξεκινούν τη δική τους «θορυβώδη μάχη» με βεγγαλικά. Η ιδιότυπη «σύρραξη» κρατά μέχρι αργά το βράδυ και φωτίζει τον ουρανό με όλα τα χρώματα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους ταξιδιώτες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι 27/4

Παρατείνεται ως 27/4/2026 η προθεσμία αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2026-2027 της ΔΥΠΑ, που ξεκινά 18/5/2026. Περιλαμβάνει 300.000 vouchers για έως 6 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα του μητρώου με μικρή συμμετοχή.
Όλγα Κεφαλογιάννη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα δεν θέλει τεχνητές εικόνες κρίσης

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως ο δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να φροντίζει για την ποιότητα ζωής στην πόλη και όχι να μεταφέρει παραπλανητικά μηνύματα στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας τη λανθασμένη σύγκριση με άλλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη.
Όλγα Κεφαλογιάννη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός ανθεκτικός και ώριμος

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως ο ελληνικός τουρισμός παραμένει ανθεκτικός και αξιόπιστος παρά τις διεθνείς προκλήσεις, με θετικά στοιχεία για το 2026 και αύξηση εσόδων και αφίξεων.
Χωριό Πηλίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τουρισμός στη Θεσσαλία: Τάσεις, στοιχεία και προκλήσεις

Παρά την αύξηση των αφίξεων στη Θεσσαλία το 2024 και την ανάκαμψη μετά τις πλημμύρες του 2023, τα έσοδα μειώθηκαν σε 239,7 εκατ. ευρώ λόγω χαμηλότερης μέσης δαπάνης (€343,5) και μικρότερης διάρκειας διαμονής (5,8 ημέρες).
Σαντορίνη αρχιτεκτονική θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 20% των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα προέρχεται από τον τουρισμό

Το 20% των εσόδων του ελληνικού κράτους προέρχεται από τον τουρισμό, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τη φορολογική πολιτική της χώρας. Σημαντική η συνεισφορά του κλάδου στη φορολογία.
Σαντορίνη αρχιτεκτονική θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό, νέες τάσεις στα ταξίδια φέτος

Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ο ελληνικός τουρισμός παραμένει ισχυρός, με αύξηση αφίξεων και εσόδων το 2026, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού. Έμφαση δίνεται σε νέες αγορές και συνεργασίες, ενισχύοντας το τουριστικό προφίλ της χώρας.