ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δόθηκαν 5,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους ως αντισταθμιστικά για τις ΑΠΕ

Πληρώθηκαν από το Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 5,7 εκατ ευρώ για τις εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ. Τα αντισταθμιστικά οφέλη προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα υποστήριξης στους δήμους.

Πληρώθηκαν από το Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) σε 101 δήμους τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 5,757 εκατ ευρώ για τις εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ποσό που καταβλήθηκε αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης δήλωσε οτι «Ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η επιτυχία του εθνικού στόχου περνά μέσα από την κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ και σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης» και πρόσθεσε «Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν μόνο κέρδη από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με έμφαση».

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, ο κ. Γιαρέντης τον διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές στους δήμους αποτελούν προτεραιότητα για τον Διαχειριστή ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με την ΚΕΔΕ με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους δήμους που φιλοξενούν σταθμούς ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην των παραγωγών ΑΠΕ από φ/β σε κτίρια και των αυτοπαραγωγών) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο 1% αποδίδεται υπέρ των οικιακών καταναλωτών εντός των διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, το 0,3% αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και το 1,7% αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ ΟΤΑ προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων του κάθε δήμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων θα δώσει η ηλιακή ενέργεια

Η ανάπτυξη των αυτοκινήτων με ηλιακή ενέργεια είναι ένα σημαντικό θέμα, που παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια καθώς αναζητούνται λύσεις για την αυτονομία των οχημάτων.