ΓΔ: 2212.87 0.30% Τζίρος: 135.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:39
police-astynomia-nea-smyrni
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Τρεις συλλήψεις 54 προσαγωγές και δύο αστυνομικοί τραυματίες χθες στα Εξάρχεια

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, χθες, στις 20:00, μετά από κάλεσμα διαφόρων ομάδων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε, χωρίς την προηγούμενη γνωστοποίηση διεξαγωγής της στην αρμόδια αστυνομική Αρχή, συγκέντρωση περίπου 250 ατόμων, στην πλατεία Εξαρχείων.

Τρεις συλλήψεις, 54 προσαγωγές και τραυματισμός δύο αστυνομικών, είναι, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ο απολογισμός των επεισοδίων κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 22 Ιουλίου, στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, χθες, στις 20:00, μετά από κάλεσμα διαφόρων ομάδων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε, χωρίς την προηγούμενη γνωστοποίηση διεξαγωγής της στην αρμόδια αστυνομική Αρχή, συγκέντρωση περίπου 250 ατόμων, στην πλατεία Εξαρχείων.

«Για την αποφυγή διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα η επιβολή περιορισμών και συγκεκριμένα η μη πραγματοποίηση οδικής πορείας», όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, ενώ προσθέτει: «Στις 21.10, παρά τη γνωστοποίηση στους συγκεντρωμένους, από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και τον αστυνομικό διαμεσολαβητή, ότι δεν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση πορείας στους δρόμους των Εξαρχείων, για την αποφυγή διατάραξης της τάξης στη γειτονιά οι συγκεντρωμένοι, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες full-face και κράνη μοτοσικλετιστή, κατέβηκαν την οδό Στουρνάρη και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ρίχνοντας παράλληλα πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, καθώς και καρέκλες από καταστήματα».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση και απώθησαν τους επιτιθέμενους,  με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οι συγκεντρωμένοι διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Από ρίψη μαρμάρου τραυματίστηκε στο πρόσωπο ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Παράλληλα, στην προσπάθεια αστυνομικού να διενεργήσει νόμιμο έλεγχο σε 23χρονο, αυτός προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα με γροθιές, κλοτσιές και μεταλλικό αντικείμενο που κρατούσε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Επιπλέον ο συγκεκριμένος δράστης επιτέθηκε με γροθιές και κλοτσιές και σε άλλο αστυνομικό που έσπευσε να συνδράμει τον παθόντα συνάδελφό του.

Ο 23χρονος τελικά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου, απόπειρας σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου, απείθειας και παράβασης του νόμου περί όπλων. Συνελήφθησαν δύο επιπλέον άτομα για απείθεια και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, αντίστοιχα. Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν από την περιοχή των Εξαρχείων 54 άτομα». Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ενώ παράλληλα διενεργείται διοικητική διερεύνηση του περιεχομένου βίντεο που αναπαράγεται στο διαδίκτυο.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την χθεσινή επίθεση που δέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα social media: «Η ΕΛ.ΑΣ είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των νόμων και την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα σε κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα και να σεβαστεί τον θετικό ρόλο της Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας». Nωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει την κυβέρνηση σχετικά με την στάση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να μιλάει για «απρόκλητη αστυνομική βία» και να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα άτομα συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης σε οικισμούς Ασπροπύργου, με 10 συλλήψεις για παράνομη ηλεκτροδότηση και παραβάσεις όπλων και προσωπικών δεδομένων. Αποξηλώθηκαν 420 μέτρα καλωδίων.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Σύλληψη 38χρονου Τούρκου με ερυθρά αγγελία Interpol

Οι αρχές στην Αττική συνέλαβαν την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 38χρονο υπήκοο Τουρκίας, που καταζητείτο διεθνώς με ερυθρά αγγελία της Interpol. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είχε καταδικαστεί στην Τουρκία για ανθρωποκτονία, απειλή και κατοχή/μεταφορά όπλων και πυρομαχικών και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Πυροσβεστικό Σώμα όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στο κέντρο Θεσσαλονίκης: Βρέθηκαν τεμάχια παραφίνης

Εμπρηστική επίθεση σε ΑΤΜ στην οδό Αντιγονιδών στο κέντρο Θεσσαλονίκης στις 3:30 π.μ. Η φωτιά σβήστηκε από πολίτη, το μηχάνημα υπέστη φθορές. Βρέθηκε παραφίνη, έρευνα από Κρατική Ασφάλεια.
Λονδίνο τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομία Λονδίνου: Η πόλη παραμένει ασφαλής παρά τις αναφορές βίας

Ο αρχηγός της αστυνομίας Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, ανακοίνωσε πως η εγκληματικότητα στην πόλη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας και το Λονδίνο είναι ασφαλέστερο από Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση και τραυματισμός αστυνομικού το βράδυ της Κυριακής στον Ασπρόπυργο

Επεισόδια σημειώθηκαν στον Ασπρόπυργο με φωτιές σε αντικείμενα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και επιθέσεις με πέτρες σε λεωφορείο και όχημα ιδιωτικής ασφάλειας. Αστυνομικός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο 401. Από το πρωί γίνεται επιχείρηση της ΕΛΑΣ.