ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:29
Χειροπέδες σε χέρια άνδρα
Σύλληψη και χειροπέδες σε σπείρα.

Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε προτομές από μνημεία στην Αττική

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών ημεδαπών 36, 32 και 53 ετών και 35χρονης αλλοδαπής, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης - συμμορίας.

 Χειροπέδες στα μέλη της συμμορίας που είχε γίνει πονοκέφαλος των δημάρχων της Βορειανατολικής Αττικής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους, καθώς έκλεβαν τις μπρούτζινες προτομές από μνημεία σε πλατείες. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν κλέψει συνολικά οκτώ προτομές, εκ των οποίων οι πέντε ήταν από την Νέα Ιωνία, (μεταξύ αυτών και του Στέλιου Καζαντζίδη, που είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ), τις οποίες πουλούσαν τέσσερα ευρώ το κιλό, σε μάντρα με μέταλλα ανακύκλωσης (σκραπ) στις Αχαρνές, για να βιοπορίζονται.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών ημεδαπών 36, 32 και 53 ετών και 35χρονης αλλοδαπής, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης - συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Προχθές, 7-7-2022 συνελήφθησαν στην περιοχή της Αρτέμιδας, ο 36χρονος και η 35χρονη και στην περιοχή των Αχαρνών ο 53χρονος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του «σκραπατζίδικου» και αγόραζε τις προτομές από τους άλλους τρεις. Αναζητείται ο 32χρονος. Η συμμορία αποκαλύφθηκε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 7-7-2022 ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, προσέγγισαν πλατεία στην περιοχή της Αρτέμιδος και αφαίρεσαν την προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αποκολλώντας την εξ ολοκλήρου από την βάση της.

Εκεί όμως τους είδε ένας κάτοικος της περιοχής, οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία και μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αρτέμιδος, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Από την έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες μετά την κλοπή, μετέβησαν σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών, όπου πούλησαν την προτομή. Το «σκαρπατζίδικο» εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 53χρονος ιδιοκτήτης του, ο οποίος αποδέχτηκε την αγορά της προτομής, έναντι του ποσού των 150 ευρώ, την οποία εν συνεχεία έλιωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανακριτική έρευνα, ο 32χρονος, ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε ΙΧΕ αυτοκίνητο, προσέγγιζαν πρώτες πρωινές ώρες, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, στις οποίες είχαν ήδη εντοπίσει μνημεία με προτομές, τις φόρτωναν στο αυτοκίνητο και αμέσως πήγαιναν στο «σκραπατζίδικο» στις Αχαρνές, το οποίο άνοιγε εκείνη την ώρας και τις πουλούσαν κατευθείαν. Μετά από έρευνα στην οικία του 36χρονου και της 35χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα και 3 φυσίγγια, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των κατηγορουμένων συνολικά στις κάτωθι αξιόποινες πράξεις:

  • 1. Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.
  • 2. Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ
  • 3. Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • 4. Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ
  • 5. Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • 6. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  • 7. Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ
  • 8. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

   Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες σε 13 άτομα στη Λιθουανία για απόπειρες δολοφονίας με σύνδεση GRU

Στη Λιθουανία ασκήθηκαν κατηγορίες σε 13 άτομα για δύο απόπειρες δολοφονίας στο Βίλνιους, που φέρονται να συνδέονται με τη ρωσική GRU, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, Σαούλιους Μπρίγκινας.
Αστυνομικοί βρετανικής αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη 37χρονου για επιθέσεις σε εβραϊκούς χώρους στο βορειοδυτικό Λονδίνο

Ένας 37χρονος συνελήφθη στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ύποπτος για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών κατά χώρων της εβραϊκής κοινότητας. Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής οδήγησαν σε 26 συλλήψεις τον περασμένο μήνα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί σε 28χρονο Τούρκο λόγω οικονομικών διαφορών

28χρονος Τούρκος τραυματίστηκε από πυροβολισμό έπειτα από διαπληκτισμό με ομάδα ατόμων στην Παναγία Φανερωμένη Θεσσαλονίκης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στον μηρό και η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βανδαλισμός στην προτομή του αρχιφύλακα Λυγγερίδη στη Θεσσαλονίκη

Άγνωστοι βανδάλισαν με μαύρη μπογιά την προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης καταδίκασε το γεγονός και διαβεβαίωσε πως η προτομή θα αποκατασταθεί άμεσα.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομική επιχείρηση σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έγινε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Θεσσαλονίκη, μετά από πληροφορίες για αντιεξουσιαστές. Πάνω από 15 άτομα προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο ανηλίκων για ληστείες στα Νότια Προάστια Αττικής

Σύλληψη δύο ανηλίκων στα Νότια Προάστια για ληστείες και κλοπές σε περίπτερα και πρατήρια. Προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ ο ένας αντιστάθηκε στη σύλληψη τραυματίζοντας αστυνομικό. Δικογραφία σχηματίστηκε και κατά των γονέων τους.