ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Γιατρός με tablet
Φωτο: Shutterstock

Πώς μπορεί να γίνει η επιλογή προσωπικού γιατρού το επόμενο εξάμηνο

Το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσουν οι εγγραφές του ενήλικου πληθυσμού, θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι, ώστε το 2023 να εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος.

Στην αλλαγή κουλτούρας στον πληθυσμό, ώστε να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό-σύμβουλο για όλα τα θέματα υγείας, ρίχνει βάρος το υπουργείο Υγείας.

Ξεκινά μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης πολιτών για εγγραφή στον προσωπικό γιατρό και γιατρών για συμμετοχή στο σύστημα. Παράλληλα, επιλέγεται η λογική κινήτρων, ώστε να γίνει ελκυστική η συμμετοχή για εγγραφή, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αντικινήτρα για όσους δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί στο σύστημα της ΠΦΥ δίνονται οικονομικά κίνητρα για την εγγραφή πολιτών, ενώ για τους πολίτες εξετάζεται η μειωμένη συμμετοχή τους στη συνταγογράφηση και η προτεραιότητα στα ραντεβού των νοσοκομείων, αφού θα έχουν παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό τους.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού για την παροχή των υπηρεσιών ΠΦΥ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσουν οι εγγραφές του ενήλικου πληθυσμού, θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι, ώστε το 2023 να εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος.

Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι οι 2.800 γιατροί των Κέντρων Υγείας της χώρας, όσοι απασχολούνται στις ΤοΜΥ, όπου αναμένεται να αναπτυχθούν άλλες 60 το επόμενο διάστημα και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιώτης ιατρός. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη, από τον οποίο θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ' οίκον. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες ιατροί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτος θάνατος από Έμπολα ανακοινώθηκε στην Κένυα

Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από Έμπολα στην Κένυα, με έναν Κενυάτη που επέστρεψε από το Κονγκό να πεθαίνει σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι. Η Κένυα γίνεται η τρίτη χώρα της περιοχής με κρούσμα σχετιζόμενο με την τρέχουσα επιδημία.
Τεχνητή νοημοσύνη απασχόληση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το MedWatch καλύπτει ψυχολόγους, οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγους

Το MedWatch επεκτείνεται σε οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγους, ενώ θα ακολουθήσουν και οι ψυχολόγοι μόλις θεσμοθετηθεί το πλαίσιο. Στόχος είναι ο ψηφιακός έλεγχος υπηρεσιών υγείας και η πανελλαδική εφαρμογή του συστήματος.
Άδωνις Γεωργιάδης φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Το medwatch σταμάτησε άμεσα τη διαφήμιση δομών υγείας

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι με τη λειτουργία του medwatch έχουν μειωθεί κατά 91% οι παραβατικές διαφημίσεις και στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στους γιατρούς πανελλαδικά.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητά και την παραίτηση του Υπ. Υγείας μετά τις αποκαλύψεις Πολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την παραίτηση Γεωργιάδη μετά από αποκαλύψεις του Πολάκη ότι προωθούσε κλινική πλασμαφαίρεσης χωρίς ενδείξεις, σχετίζοντας το με υπόθεση που κόστισε πρόσφατα τη ζωή του Γιώργου Μαζωνάκη.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Πάνω από 170.000 με αναπνευστικά προβλήματα λόγω πυρκαγιών

Πάνω από 170.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει με αναπνευστικά προβλήματα στην Ινδονησία από τον Αύγουστο λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες σε επτά επαρχίες.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Νέο βήμα προόδου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Παιδιατρικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.