ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Το ΕΚΠΑ μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ελληνοποίησεων προϊόντων

Το Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων» στοχεύει στο να αποτραπούν φαινόμενα ελληνοποίηση ξένων προϊόντων αλλά και για να δώσει σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα στους Έλληνες τυποποιητές.

Στη «μάχη» αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων, των θεμάτων ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, έχει μπει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων».

Το Κέντρο Αριστείας συγκροτήθηκε το 2019 με συντονιστή τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, και συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ από τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, τα οποία έχουν πλούσιο και αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο ερευνητικό έργο στα παραπάνω θεματικά αντικείμενα, διαθέτοντας αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλες ερευνητικές υποδομές.

«Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Θωμαΐδης «πρώτον, να αποφεύγονται και να αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποίησης ομοειδών ξένων προϊόντων, και δεύτερον, οι Έλληνες τυποποιητές και έμποροι να έχουν σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα για την προώθηση των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα στις αγορές εξωτερικού».

Προτεραιότητες του εν λόγω κέντρου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθοδολογιών στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων ψηφιακών βιβλιοθηκών και διασφάλισης ιχνηλασιμότητας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, η ανάπτυξη καινοτόμων ή λειτουργικών τροφίμων, η μελέτη διατροφικής αξίας τροφίμων και η επίδραση τους στην υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, επιδίωξη είναι επίσης και «η εκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την αυθεντικότητα τροφίμων, τα θέματα ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο θα συντελέσουν στην υποστήριξη της Πολιτείας και κάθε ενδιαφερόμενου φορέα στον αγροδιατροφικό τομέα».

Μέσα από την έρευνα που έχει γίνει από τα μέλη του Κέντρου Αριστείας έχουν δημιουργηθεί και τυποποιηθεί δύο προϊόντα: ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και ένας οίνος, τα οποία διατίθενται από την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο ΑΤΗΕΝΙΑΝ GOLD παράγεται από την ποικιλία Κολοβή η οποία καλλιεργείται στους ελαιώνες της Λέσβου. Οι γευστικές του ιδιότητες συνδέονται με την αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Τέλος, ο οίνος Αλχημεία έχει παραχθεί από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο από επιλεγμένα αμπέλια της Πελοποννήσου. Η παραγωγή του έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποβολή αιτήσεων για στεγαστικό επίδομα σε καταρτιζόμενους των ΣΑΕΚ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά, είτε απευθείας μέσω της σελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr/, είτε μέσω του gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση», μέχρι και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτης ποιότητας ακτινίδια παράγονται στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Αναστασίου, ο οποίος είναι δραστήριος παραγωγός ακτινιδίου της περιοχής του Στομίου, το μικροκλίμα που υπάρχει στο Δέλτα, δημιουργεί τις πολύ καλές συνθήκες για την παραγωγή του εν λόγω φρούτου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοδική πορεία για το ΑΠΘ σε διεθνές επίπεδο στη λίστα της Σαγκάης

«Η νέα διάκριση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην παγκόσμια κατάταξη της Λίστας της Σαγκάης επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία του ιδρύματος» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Τροχαία Καβάλας υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τον ΚΟΚ

Το πρόγραμμα που προετοίμασαν στα στελέχη του τμήματος Τροχαίας, στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματα των πεζών στους δρόμους αλλά και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά που επιβάλλεται να έχουν οι οδηγοί.