ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ συλλήψεων και δολοφονιών δημοσιογράφων το 2021 παγκοσμίως

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) υπάρχουν αυτή τη στιγμή 50 φυλακισμένοι εργαζόμενοι εργαζόμενοι ΜΜΕ στην Κίνα, 26 στη Μιανμάρ, 25 στην Αίγυπτο, 23 στο Βιετνάμ και 19 στη Λευκορωσία.

Ποτέ πριν ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα δεν ήταν τόσο υψηλός, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία τονίζει πως μόνο η Κίνα και η Μιανμάρ έχουν φυλακίσει το ένα τέταρτο των 293 ρεπόρτερ που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.

Η CPJ, οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές και καταγγέλλει εδώ και 40 χρόνια τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις βίαιες επιθέσεις, τα κρούσματα λογοκρισίας και τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων, κάνει λόγο στην ετήσια έκθεσή της για 50 φυλακισμένους εργαζόμενους μέσων ενημέρωσης στην Κίνα, 26 στη Μιανμάρ, 25 στην Αίγυπτο, 23 στο Βιετνάμ και τους 19 στη Λευκορωσία.

Με βάση τα στοιχεία της CPJ, που περιλαμβάνει ακόμη στην κατάταξή της τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στις φυλακές σε όλο τον κόσμο ήταν 293 την 1η Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ· το προηγούμενο είχε καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2020, και ήταν 280.

«Είναι η έκτη συναπτή χρονιά που η CPJ καταγράφει αριθμό-ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο», στηλίτευσε ο διευθυντής της, ο Τζόελ Σάιμον. «Το να οδηγούνται στη φυλακή δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις είναι το έμβλημα κάθε αυταρχικού καθεστώτος», κατήγγειλε ο κ. Σάιμον, βρίσκοντας «ιδιαίτερα τρομακτικό το ότι η Μιανμάρ και η Αιθιοπία έκλεισαν τόσο βίαια την πόρτα στην ελευθεροτυπία».

Η οργάνωση εξάλλου καταμέτρησε 24 δολοφονίες δημοσιογράφων μέχρι τώρα φέτος σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων 19 «σε αντίποινα για τη δουλειά τους», κυρίως στο Μεξικό και στην Ινδία. «Το Μεξικό παραμένει η χώρα της αμερικανικής ηπείρου που είναι η πιο φονική για τους ρεπόρτερ, με τρεις δημοσιογράφους να δολοφονούνται εν είδει αντιποίνων για τα ρεπορτάζ τους», τονίζει η CPJ, προσθέτοντας πως ακόμη ερευνά άλλους έξι φόνους. Η Ινδία βρέθηκε φέτος στην κορυφή αυτής της μακάβριας λίστας, με τέσσερις δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί.

Στην έκθεσή της, η CPJ τονίζει πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα αντανακλά την αυξανόμενη δυσανεξία «για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» από πλευράς ιδίως αυταρχικών καθεστώτων, με φόντο «πολιτικές ανατροπές και την καταστολή των μέσων ενημέρωσης». Αναφέρεται στην Κίνα και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ, στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ, στον πόλεμο στη βόρεια Αιθιοπία, στη Λευκορωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα - Γαλλία: Στο επίκεντρο η άμυνα μετά την επίσκεψη Βοντρίν

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναδεικνύουν την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Κατρίν Βοντρίν στην Αθήνα, εστιάζοντας στη στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και στην πιθανή ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας τους εντός των επόμενων εβδομάδων.
Λογότυπα social media
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γαλλίας τρολάρει τον Λευκό Οίκο μέσω επίσημου λογαριασμού στο X

Ο επίσημος λογαριασμός «French Response» του γαλλικού ΥΠΕΞ στο X σατιρίζει συχνά τον Λευκό Οίκο, έχοντας 143.000 ακολούθους. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε άγνοια για τον λογαριασμό.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Αφρική: Αποσύρθηκε το "Μελάνια" πριν καν προβληθεί στους κινηματογράφους

Οι κινηματογράφοι της Νότιας Αφρικής απέσυραν λίγες μέρες πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ, επικαλούμενοι το επικρατούν κλίμα, ενώ δεν προβάλλεται πλέον στους βασικούς ιστότοπους των κινηματογραφικών αλυσίδων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται στους NYT μετά από αρνητική δημοσκόπηση και στον Σμιθ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στους New York Times μετά από δυσμενή δημοσκόπηση και ανακοίνωσε πως θα προσθέσει τη νέα έρευνα στη μήνυσή του εναντίον της εφημερίδας, για την οποία ήδη ζητά 15 δισ. δολάρια αποζημίωση.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ξεκινά η δίκη Χάρι και Έλτον Τζον κατά της Daily Mail

Ο πρίγκιπας Χάρι και έξι ακόμη, ανάμεσά τους ο Έλτον Τζον, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Associated Newspapers για παραβίαση ιδιωτικότητας. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για συνωμοσία εναντίον του Τύπου.