ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πολεμικό πλοίο Ελλάδας

AΤΗΕΝΑ ’21: Διεθνές συνέδριο χειρισμού κρίσεων για Βαλκάνια - Αν. Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν ζητήματα όπως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, ο ενεργειακός ανταγωνισμός, ο ρόλος της FRONTEX στην ΕΕ.

Οι «Απειλές και Προκλήσεις στο ασταθές Γεωπολιτικό Περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου - Στρατηγικές Ολιστικής Προσέγγισης για την Αντιμετώπισή τους» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου χειρισμού κρίσεων «AΤΗΕΝΑ '21» που διοργανώνει το ΓΕΕΘΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν ζητήματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, όπως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, ο ενεργειακός ανταγωνισμός, ο ρόλος της FRONTEX στην ΕΕ, καθώς και η στρατηγική μιας ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και απειλών. Περαιτέρω στα αντικείμενα του συνεδρίου, θα περιλαμβάνονται ομιλίες σχετικές με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου καταρτίστηκε από την γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής 'Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΕΘΑ. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Στο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Τέλος, στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (επίσημο δείπνο στη ΛΑΕΔ, επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πυρά στο νότιο Λίβανο, δύο νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε εναντίον υποστηρικτών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ στην Ουάσινγκτον ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου, στις οποίες αντιδρά η Χεζμπολάχ.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Νατοϊκή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε δεύτερο πύραυλο από το Ιράν που μπήκε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξαν θύματα και δηλώνει έτοιμο να λάβει μέτρα αν χρειαστεί.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Κόμπου για Κυπριακό και Αν. Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Γεραπετρίτης και Κόμπος, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας.
Χατζηβασιλείου-Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου: Στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν βαθιά στρατηγική σχέση βασισμένη σε κοινές αξίες και συμφέροντα ασφαλείας, ενώ χαρακτήρισε παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως δεν αλλάζουν τα νομικά του χαρακτηριστικά.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην 82η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα, ο Μ. Κεφαλογιάννης, ως πρόεδρος, καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα και τις αρχές της ΕΕ.
Αξιωματικός Frontex στα σύνορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Drone της Frontex εντόπισε 59 αλλοδαπούς νοτιοανατολικά Ιεράπετρας

Περίπου 59 μετανάστες εντοπίστηκαν σε λέμβο 40 ν.μ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από drone της Frontex και διασώθηκαν με συντονισμό του ΕΚΣΕΔ. Μεταφέρονται με γαλλικό πλοίο στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Ο καιρός είναι καλός.