ΓΔ: 2338.29 0.84% Τζίρος: 160.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:13:35
Φώτο: Shutterstock

Οι προτάσεις της WWF Ελλάς για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών

Μεταξύ άλλων η WWF Ελλάς προτείνει την αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές εντός των καμένων περιοχών, ακόμα και αν δεν το προβλέπει η νομοθεσία για τις αναδασωτέες εκτάσεις μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική οικολογική ζημιά.

«Με τη φετινή αντιπυρική περίοδο να έχει εξελιχθεί εφιαλτικά και να μετράμε ήδη περισσότερα από 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στη χώρα, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να δούμε ψύχραιμα την επόμενη μέρα και τις αναγκαίες κινήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς, η οποία διαμόρφωσε μια σειρά προτάσεων που κατά την εκτίμησή της οφείλουν να αποτελέσουν «την πυξίδα κράτους, επιχειρήσεων, φορέων και πολιτών». 

Ειδικότερα, οι δέκα προτάσεις της WWF Ελλάς είναι οι ακόλουθες:

«1.Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων με δασική βλάστηση, ανεξαρτήτως αν είναι δημόσιες, ιδιωτικές ή αμφισβητούμενες, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις και "παραθυράκια".

2. Έκδοση των σχετικών δασικών αστυνομικών διατάξεων για απαγόρευση βόσκησης και κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις.

3. Μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων και δημιουργία κορμοφραγμάτων. Η έγκριση και χρηματοδότηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων πρέπει να γίνει τάχιστα, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες πριν τη φθινοπωρινή περίοδο. Η εμπειρία έχει δείξει δυστυχώς ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.

4. Δημοσίευση βασικών αρχών αναδασώσεων και αποκαταστάσεων σε συμφωνία για τις βασικές αρχές της αναδάσωσης και σύμφωνα πάντα με όσα επιτάσσει η επιστήμη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στο πολύπλοκο αυτό ζήτημα των αναδασώσεων.

5. Μελέτες αναδασωτέων περιοχών και εφαρμογή τους αν χρειάζεται, όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης. Πρέπει να αφορά τις περιοχές που ενδεικτικά: 1. Περιλαμβάνουν είδη που δεν μπορούν να αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο, 2. Έχουν καεί πάνω από δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια και 3) χαρακτηρίζονται από μίξη κατοικίας – δάσους και άρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ειδικά μέτρα διαχείρισης. Στις περιοχές που προβλέπεται φυσική αναγέννηση, πρέπει να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

6. Ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των κρατικών φυτωρίων ώστε να είναι έτοιμα να διαθέσουν το απαραίτητο φυτευτικό υλικό, όπου και αν χρειαστεί. Συνδρομή εθελοντικών σωματείων σε δράσης υποστήριξης π.χ. συλλογή σπόρων.

7. Περιφρούρηση των αναδασωτέων εκτάσεων για περιπτώσεις καταπατήσεων, παράνομης βόσκησης και άλλων ενεργειών που έχουν σκοπό την αλλαγή χρήσεων γης ή πρόκειται να εμποδίσουν την αποκατάσταση.

8. Αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές εντός των καμένων περιοχών, ακόμα και αν δεν το προβλέπει η νομοθεσία για τις αναδασωτέες εκτάσεις, μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική οικολογική ζημιά και να καθοριστούν οι ανάγκες αποκατάστασης. Από την απαγόρευση, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι άδειες επισκευής και ανακατασκευής πυρόπληκτων κτιρίων.

9. Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ως μέτρο μελλοντικής πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

10.Ολοκληρωμένη και διάφανης ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών ή τεχνικών αιτιών των πυρκαγιών με στόχο τη λήψη αντίστοιχων στοχευμένων μέτρων σε κάθε περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fwtia-varympompi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το διαφορετικό εργαλείο πρόληψης πυρκαγιών που προτείνει η WWF

Όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία, συνιστάται η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών να πραγματοποιείται με προδιαγεγραμμένη καύση συγκριτικά με τη χρήση βαριών ερπυστριοφόρων μηχανημάτων.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμφαση στην αντιπυρική προστασία Αττικής στη συνάντηση Τουρνά με Πυροσβεστική

Συνάντηση με διοικητές της Πυροσβεστικής Αττικής είχε ο Ευάγγελος Τουρνάς ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την άμεση αντίδραση στα περιστατικά, καθώς και στην αυστηρή τιμωρία εμπρηστών.
Πυροσβέστες σε δράση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Ρεθύμνου σε επιφυλακή για την αντιπυρική περίοδο

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στο Ρέθυμνο, τονίστηκε η σημασία της ετοιμότητας και της πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ενώ επιβεβαιώθηκε η συνεργασία δήμου, υπηρεσιών και εθελοντών απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιών.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Ρόδο ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης Ευ. Τουρνάς για σύσκεψη με Πυροσβεστική

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε τη Ρόδο για συντονισμό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Τόνισε τη σημασία της ευθύνης όλων για την πρόληψη πυρκαγιών και έκανε έκκληση για προσοχή και συνεργασία.
Συνάντηση σε επίσημο χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Χανίων

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ Χανίων σχετικά με τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας για το καλοκαίρι 2026, με έμφαση στην πρόληψη και τις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων.