«Με αφορμή σειρά διατάξεων που συνιστούν από μόνες τους ένα μίνι εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και αποτελούν τον βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή για διαβούλευση, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του "τανγκό για δύο".
Μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουστεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι, όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι η ΓΣΕΕ, ως θεσμικός και αντιπροσωπευτικός εκφραστής της βούλησης των εργαζομένων της χώρας, πρέπει να ολοκληρώσει ανεμπόδιστα τις διαδικασίες ανάδειξης τακτικής της διοίκησης. «Διαδικασίες προαπαιτούμενες, για να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να τοποθετηθούν δημοκρατικά ή να αντιδράσουν στις αλλαγές που κομίζει το πολυνομοσχέδιο. Διαδικασίες που διαλύθηκαν με βίαιο και σκαιότατο τρόπο από το Π.Α.ΜΕ., τον κομματικό βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο θα κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα, καθώς δεν εμπλέκεται στη νομική και πρακτική βάσανο ούτε υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας ούτε προκήρυξης απεργιών», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, τονίζει ότι, σήμερα, «αποκαλύπτεται το ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων. Σε αυτόν τον χορό βασικοί "παρτενέρ" είναι κυβέρνηση και εργοδότες, με "έτοιμη" και "σερβιρισμένη" μουσική στα "decks" από το Π.Α.ΜΕ. και προετοιμασία του εδάφους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους και ας συσπειρωθούν στα σωματεία τους για τον αγώνα που θα δώσουμε με το κεφάλι ψηλά για μία ακόμα φορά».
Επίσης, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι το προεδρείο της ανέθεσε στη νομική υπηρεσία της την επεξεργασία των διατάξεων και την αποτύπωση των θέσεών μας γύρω από τις επιχειρούμενες αλλαγές. «Θέσεις που εν πολλοίς έχουν αποφασιστεί νόμιμα από τα συλλογικά μας όργανα στο παρελθόν, τότε, δηλαδή, που λειτουργούσαμε και ανατρέπαμε δυσμενείς για τους εργαζόμενους αποφάσεις, μέσα από αγώνες συνδικαλιστικούς και νομικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό» συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.