ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων μετά τα επιδημιολογικά στοιχεία

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητήσει για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το εμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνονται επιβαρυμένα.

Τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και την Αχαΐα έχει οδηγήσει σε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει προκαλούν προβληματισμό για το πως θα μπορούσε να ανοίξει το εμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα ενώ νωρίτερα η ιατρός Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έκρουσε σήμα κινδύνου για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου στην απογευματινή ενημέρωση για τα κρούσματα, αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης.

Ο αριθμός των  κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ. 

Παράλληλα στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο» περνούν οι περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Ηρακλείου καθώς και ο δήμος Μετσόβου όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης. Οι περιοχές αυτές «βγαίνουν» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και από αύριο το πρωί στις 6, θα ισχύουν τα εξής:

  • Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 - και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  • Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.

Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .
  • Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  • Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ