ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
Φωτο: Shutterstock

Άμεσα μέτρα χαλάρωσης του lockdown, από 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο

Η επιτροπή των ειδικών προτείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να αρχίζει από τις 9 μ.μ., να ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι και να επιτρέπεται μετακίνηση με αυτοκίνητο με το SMS 6.

Στη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία οδηγείται η κυβέρνηση, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που αναμένεται να προτείνει η επιτροπή των επιστημόνων είναι η χαλάρωση του απαγορευτικού κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και το άνοιγμα των κομμωτηρίων.

Ειδικότερα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί αύριο στην κυβέρνηση:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει τα Σαββατοκύριακα να έχει ισχύ από τις 9 το βράδυ, όπως δηλαδή και τις καθημερινές και όχι από τις 7 μ.μ. που ισχύει σήμερα. 
  • Να ανοίξουν και πάλι οι αρχαιολογικοί χώροι.
  • Το SMS με αριθμό 6 για ατομική άσκηση να περιλαμβάνει και μετακίνηση με αυτοκίνητο. 
  • Να εξεταστεί το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και περιποίησης άκρων από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός, ενώ η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά με την αποστολή SMS στο «13033» με τον κωδικό 2.

Για τη Δευτέρα 29 Μαρτίου έχει προταθεί καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, από το υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς τις μεθόδους click away ή click in shop. Αναφορικά με το, λιανεμπόριο, οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο «13032» και με το ονοματεπώνυμο του κάθε πολίτη. Εφόσον ληφθεί απαντητικό μήνυμα θα υπάρχει χρονικό περιθώριο διάρκειας 3 ωρών για την πραγματοποίηση των αγορών. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα αποστολής και δεύτερου μηνύματος στο 13032 εντός του ίδιου 24ώρου.

Οσον αφορά την εστίαση, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει εντός του επόμενου μήνα, ωστόσο, σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς περιορισμούς. Ωστόσο οι αποφάσεις για λιανεμπόριο και εστίαση θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί.

Σημειώνεται τέλος ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την Τετάρτη αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ