ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
Φωτο: Shutterstock

Προς σταδιακή χαλάρωση το lockdown - Ποια τα σενάρια της άρσης των μέτρων

Οι ειδικοί αναμένουν να εξετάσουν τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών την Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα.

Προς χαλάρωση του λοκντάουν, σε δύο στάδια, «βαδίζει η Ελλάδα», σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα, εξετάζονται σενάρια για επανεκκίνηση μερικών δραστηριοτήτων, με μικρό σχετικά επιδημιολογικό ρίσκο. Πρώτον, να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, που λειτουργούν  με ραντεβού και αυστηρούς περιορισμούς από τις 22 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα αρχίσει σταδιακά η επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο από τις 29 Μαρτίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, είτε με τη μέθοδο του click away είτε με μήνυμα στο νέο ειδικό αριθμό 13032.

Αλλαγές στους κωδικούς 6 και 2

Πιθανό είναι το σενάριο από τις 22 Μαρτίου να καταργηθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη μετακίνηση των πολιτών με κωδικούς 2 και 6 στο 13033 Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να επιτρέπεται η μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ σε ακτίνα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την κατοικία, καθώς και η μετακίνηση για άθληση. Ορατό είναι το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να  ξεκινάει από τις 21:00, κάτι που ισχύει και τις καθημερινές. 

Πότε ανοίγουν σχολεία - εστίαση

Όσο για τα σχολεία, όλα δείχνουν ότι δεν θα ανοίξουν άμεσα, καθώς πρόσφατα οι ειδικοί εισηγήθηκαν το οριζόντιο κλείσιμο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στις αρχές Απριλίου θα τεθεί εκ νέου «στο τραπέζι» το άνοιγμα των λυκείων, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η εστίαση, σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει  μετά τις 19 Απριλίου και με αυστηρούς περιορισμούς, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, για εστιατόρια και καφετέριες. Το άνοιγμα των υπόλοιπων χώρων της εστίασης (π.χ μπαρ) θα εξεταστεί μεταγενέστερα.

Την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις 

Οι ειδικοί αναμένουν να εξετάσουν τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών την Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα, με τους επιστήμονες να θέλουν να εξετάσουν αν η άνοδος οφείλεται στο τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας ή αν υπάρχει νέο κύμα πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο μετατέθηκε, ώστε να υπάρχουν πιο ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία του ιού στη χώρα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ