ΓΔ: 2470.95 -0.07% Τζίρος: 278.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
monumenta-ktiria-ethniki
Φώτο: MONUMENTA

Η αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας καταγράφεται από την MONUMENTA

Η MONUMENTA δημιούργησε ένα πληροφοριακό σύστημα που καταγράφει τα ιστορικά κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική ιστορία της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την καταγραφή και ανάδειξη των μοναδικών κτιρίων περασμένων αιώνων που βρίσκονται στην Αθήνα η MONUMENTA δημιούργησε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ): ένα πληροφοριακό σύστημα, ένα βιβλίο, ένα ντοκιμαντέρ και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρουσιάζει τα κτίρια αυτά.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα», η MONUMENTA απαντά σε ερωτήματα όπως: Πόσα κτήρια της περιόδου 1830-1940 διατηρούνται στην Αθήνα, πού βρίσκονται οι πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος, πότε κτίστηκαν τα σπουδαία σχολικά κτήρια του προγράμματος Παπανδρέου, ποια είναι τα κτήρια που κατασκεύασε ο Επαμεινώνδας Κυπριάδης, είχε νοσοκομεία η Αθήνα τον 19ο αιώνα, πού έγινε η παράδοση της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς κατακτητές;

Το ελεύθερα προσβάσιμο πληροφοριακό σύστημα http://www.docathens.org περιλαμβάνει τα 11.200 καταγεγραμμένα από τη MONUMENTA κτήρια, όσα δηλαδή σώζονται στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας και χρονολογούνται την περίοδο 1830-1940. Φωτογραφίες, σχέδια και πληροφορίες, που συνεχώς αυξάνονται, τεκμηριώνουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο έρευνας και γνωριμίας με τα κτήρια και την πόλη.

Το πολυσέλιδο και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο «Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Η καταγραφή και η τεκμηρίωση των κτηρίων της περιόδου 1830-1940» αποτελεί ένα τεκμήριο του έργου της καταγραφής κτηρίων που πραγματοποίησε η MONUMENTA, το οποίο δεν περιορίστηκε στην επιτόπια έρευνα, αλλά αναζήτησε και κατέγραψε τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα κτήρια, των μηχανικών που τα σχεδίασαν και έφερε στο φως δεκάδες αρχεία. Περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α)παρουσίαση των προγραμμάτων καταγραφής και τεκμηρίωσης κτηρίων, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τις αξίες της καταγραφής αλλά και της συμμετοχής σε αυτήν, β) κείμενα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας και το αστικό πράσινο, γ) φωτογραφίες 1620 κτηρίων. Το βιβλίο πωλείται.

Το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ της MONUMENTA «Τα κτήρια είναι σαν τους φίλους» παρουσιάζει την προσπάθεια να καταγραφούν όλα τα παλαιά κτήρια της Αθήνας, οι ιστορίες τους, οι αναμνήσεις των ανθρώπων που τα έζησαν, με απώτερο στόχο να στρέψουμε τη ματιά μας σε αυτά και να τα προστατεύσουμε. (Σκηνοθεσία: Νίκος Αναγνωστόπουλος)

Το app της MONUMENTA«Κτήρια της Αθήνας» είναι δωρεάν διαθέσιμο για συσκευές iOS και android! Η δωρεάν και εύκολη σε χρήση εφαρμογή προσφέρει περιηγήσεις και πληροφορίες για τα κτήρια της Αθήνας της περιόδου 1830-1940. Ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να δει αν βρίσκεται κοντά σε κάποια από αυτά, να αναζητήσει το κτήριο του ενδιαφέροντός του και να σημειώσει τα αγαπημένα. Κτήρια νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά, μοντέρνα, κάθε χρήσης, με μικρές και μεγάλες ιστορίες είναι προσβάσιμα στους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους περιπατητές της πόλης! Ήδη σχεδιάζεται updated version.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυτελής κατοικία με πισίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική του Κατάρ

Η βίλα Τσερτόζα της οικογένειας Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία αναμένεται να πουληθεί στην οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ αντί 350 εκατ. ευρώ. Η έπαυλη διαθέτει 126 δωμάτια κι έκταση 4.500 τ.μ., ενώ θα υπογραφεί συμφωνία με εταιρία του Λουξεμβούργου.
real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων το πρώτο τετράμηνο

Μπορεί τον Απρίλιο οι μεταβιβάσεις να φρέναραν, αλλά στο τετράμηνο τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης αυξήθηκαν σε 193,69 εκατ. από 180,59 εκατ. πέρυσι, παρά τις υψηλές τιμές και την αβεβαιότητα του πολέμου.
Αθηναϊκή πολυκατοικία προσόψεως
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο στα αυθαίρετα Κατηγορίας 5 πλήττει αγορά ακινήτων και σχέδιο Ηρακλής

Σοβαρές επιπτώσεις σε αγορά ακινήτων, πλειστηριασμούς και πρόγραμμα «Ηρακλής» βλέπουν οι servicers από τη λήξη της δυνατότητας τακτοποίησης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5. Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς την Κυβέρνηση.
Ακίνητα Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον πάγο ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας ακινήτων, στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες

Αυξήσεις έως 66% στις αντικειμενικές αξίες φέρνει το 2027, ενώ ΦΠΑ στα νεόδμητα και φόρος υπεραξίας παραμένουν πιθανότατα στον «πάγο» για να αποφευχθεί νέο σοκ στην αγορά κατοικίας.