ΓΔ: 1463.82 -0.20% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EODY, koronoios
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Φοβούνται αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο οι ειδικοί

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε από την άνοιξη και πως «το εμβόλιο θα καλύπτει για 6 μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα.»

Φόβους για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ. «Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο» σημείωσε.

«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας», τόνισε η καθηγήτρια και αναφέρθηκε σε  συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς. Ωστόσο, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα και ότι τα σχολεία είναι πιο ασφαλής τρόπος «από το να είναι στις παιδικές χαρές χύμα».

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε από την άνοιξη και πως «το εμβόλιο θα καλύπτει για 6 μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα.»

Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προοιωνίζονται δύσκολο Ιανουάριο.  Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, (τον οποίο μελετούν) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με το ίδιο αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα. 

Όπως ο ίδιος επεσήμανε το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Παράλληλα εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρήθηκε μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ καθώς υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική  και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις. 

Στο «κόκκινο» η Αττική

Ένα στα τρία κρούσματα χθες καταγράφηκε στην Αττική (326), ωστόσο η διασπορά στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο ήταν μεγάλη, αφού υπήρχαν 44 περιφερειακές ενότητες με θετικά κρούσματα κορονοϊού. Η κατανομή στην Αττική δείχνει πως τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική απέδωσαν καθώς η περιοχή καταγράφει πλέον μικρό αριθμό κρουσμάτων - χθες είχε 33 θετικά κρούσματα όσα και ο νότιος τομέας Αθηνών. Αντίθετα, ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 75 θετικά κρούσματα, ο δυτικός τομέας με 57, η Ανατολική Αττική με 53 κρούσματα δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού και προφανώς του πληθυσμού. Ανησυχούν οι επιστήμονες

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη που μίλησε στον Real Fm (Θεσσαλονίκης) 107,1 σήμερα ή αύριο θα έχουμε εικόνα για το αποτύπωμα της κινητικότητας που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα και στις 10-11 του μήνα θα καταγραφεί η «εικόνα» της Πρωτoχρονιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ