ΓΔ: 1463.82 -0.20% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, test, eody
Φωτο: Dimitrios Bouras / SOOC

Πανδημία: Βελτιωμένη η εικόνα της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη

Μετά από 2 μήνες επιβολής του νέου lockdown, η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και που καταγράφονται λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ευχάριστα είναι τα νέα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μετά από 55 μέρες που έχει ξεκινήσει το δεύτερο lockdown, με το δεύτερο κύμα να συνεχίζει να σαρώνει όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει και η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται στα κόκκινα, καθώς καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, από τη Θεσσαλία και κάτω, η Ελλάδα έχει περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο που αντιστοιχεί σε 25-150 κρούσματα. Ωστόσο στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, με την επιτροπή υγείας για τον κορονοϊό να παρατείνει το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί σε Κοζάνη, αλλά και Δυτική Αττική. Δωδεκάνησα, Επτάνησα και Κυκλάδες βρίσκονται στο «πράσινο» καθώς καταγράφουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

pandimia-ecdc

Με πράσινο χρωματίστηκε η Ελλάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC), αφού ο δείκτης θετικότητας των τεστ covid-19, έπεσε κάτω από το 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι επιστήμονες τονίζουν, όμως, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ' ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Ν. Χαρδαλιάς: Με αυτούς που αγαπάμε τα φετινά Χριστούγεννα αλλά με περιορισμούς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με ανάρτηση του στο Facebook επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δέσμευσή τους, είναι να είναι δίπλα σε όποιον τους χρειάζεται, ενώ τονίζει , ότι δεν υπάρχει σπουδαιότερο δώρο από την ίδια τη ζωή, κάθε ζωή. Τέλος υπενθυμίζει ότι αυτές τις γιορτές θα τις περάσουμε με περιορισμούς αλλά με αυτούς που αγαπάμε.

Η ανάρτηση του κ. Χαρδαλιά:

Πάντα περιμένουμε τα Χριστούγεννα, ακόμη κι αν φέτος δε θα είναι ακριβώς ίδια με όλα τα προηγούμενα που έχουμε ζήσει. Τα περιμένουμε με χαρά και με αγάπη. Και έχουμε πολλά να πούμε και ακόμη περισσότερα να γιορτάσουμε. Γιατί αυτές οι γιορτές είναι κι ένα σπουδαίο σταυροδρόμι ανάμεσα σε δύο χρονιές, το 2020 και το 2021, που για πάντα θα μας δείχνουν και τις δύο όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης:

Πόσο ευάλωτοι, πόσο εύθραυστοι και πόσο απροετοίμαστοι μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη δυσκολία. Αλλά και πόσο δυνατοί, ικανοί και αποφασιστικοί μπορούμε να γίνουμε στην πορεία.

Και είναι δέσμευση μας να είμαστε πάντα εκεί, όπου και αν χρειάζεται, δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται.

Κι επειδή οι γιορτές είναι πάντα μια εποχή για δώρα, θα ήθελα να τονίσω πόσο πολύ πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει σπουδαιότερο δώρο από την ίδια τη ζωή, κάθε ζωή. Γι' αυτό ας περάσουμε αυτές τις γιορτές με περιορισμούς, αλλά με αυτούς που αγαπάμε. Κυρίως, όμως, ας νοιαστούμε, ας φροντίσουμε, ας προστατέψουμε ο ένας τον άλλον.

Έτσι θα αφήσουμε πίσω μας μια χρονιά που έμοιαζε με βαρύ χειμώνα, για να ανοίξουμε έναν καινούριο δρόμο, με δύναμη, με ασφάλεια, με αισιοδοξία και, πάνω απ' όλα, με υγεία για όλους μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ