ΓΔ: 2355.3 0.41% Τζίρος: 315.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Παναγιώτης Ραφαήλ

Φεύγει για Βοστόνη ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ

Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ φεύγει για τη Βοστόνη. Τι είπε ο πατέρας του παιδιού μετά τη συνάντηση του με τον Β. Κικίλια.

Τη δέσμευση για στήριξη έλαβε πριν από λίγο, από το υπουργείο Υγείας, η οικογένεια του Παναγιώτη-Ραφαήλ ώστε να μεταβεί το παιδί το συντομότερο στη Βοστόνη, όπου θα λάβει τη νέα γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή ατροφία από την οποία πάσχει.

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επέλεξα να μην κάνω δηλώσεις, σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο, την οικογένεια του παιδιού και την κατάσταση.

Σέβομαι επίσης ως υπουργός Υγείας και ως γιατρός, το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Είναι επιστήμονες και κάνουν τη δουλειά τους. Τους σέβομαι απολύτως, τους σεβόμαστε ως κυβέρνηση. Αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είχαμε υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Πρώτα από όλους η ελληνική κοινωνία που βοήθησε και έβαλε πλάτη. Μετά τα πάσης φύσεως διαδικαστικά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν - και τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA Ελλάς - στα οποία παρεμβήκαμε σε ανθρώπινο επίπεδο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς του παιδιού για την υπομονή που έδειξαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ανθρωπιά σε αυτή τη χώρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά που κάναμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στηρίζονται στην προσπάθεια που έχει κάνει ο Γιώργος και στην ευθύνη που αναλαμβάνει» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον πατέρα του αγοριού Γιώργο Γλωσσιώτη.

Η μετάβαση του μικρού ασθενούς στις ΗΠΑ για την εφαρμογή της νέας αυτής θεραπείας, είχε προταθεί στους γονείς του παιδιού οι οποίοι προσπαθούσαν, παρά τις δύο αρνητικές γνωματεύσεις από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, να πετύχουν το στόχο τους αυτό, κινητοποιώντας το σύνολο της κοινωνίας.

Γ. Γλωσσιώτης: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση»

Ο Γ. Γλωσσιώτης μετά την αποψινή εξέλιξη και τη συνάντηση του με τον υπουργό Υγείας, δήλωσε : «Μόλις ενημερώθηκα από τον Υπουργό Υγείας ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για τη μετάβαση του παιδιού στη Βοστόνη. Όλα πήγαν καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, που το πρόβλημα του παιδιού μου έγινε και δικό τους πρόβλημα. Ευχαριστώ την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό, που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση στο πρόβλημα. Κατανοώ την απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας. Ευχαριστώ βέβαια και την MDA Ελλάς που έχει σταθεί αρωγός δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα».

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε σε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά της η φαρμακευτική εταιρία Novartis στην οποία ανήκει η Avexis που διαθέτει τη νέα γονιδιακή θεραπεία διαβεβαίωσε όλους όσους συμμετείχαν στη συνάντηση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε η γονιδιακή θεραπεία να διατεθεί άμεσα στον Παναγιώτη - Ραφαήλ.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους σε όλον τον κόσμο επιθυμούν να έχουν το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση σε πρωτοποριακές θεραπείες. Η AVXS-101 (onasemnogenic abeparvovec-xioi), είναι μια θεραπεία που αλλάζει τα δεδομένα για την αντιμετώπιση αυτής της σπάνιας αλλά́ ολέθριας γενετικής ασθένειας, η οποία μέχρι στιγμής έχει λάβει έγκριση για χρήση μόνο στις ΗΠΑ.Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ στην πρωτοποριακή μας θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο Παναγιώτης-Ραφαήλ διαγνώστηκε με σοβαρή εκφυλιστική νόσο τους μυϊκού συστήματος , η οποία ονομάζεται νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 και διαταράσσει την ικανότητα κατάποσης και αναπνοής. Σήμερα το παιδί υποβάλλεται σε θεραπεία με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες εξασφαλίζει σταθερότητα στην κατάσταση της υγείας του, αλλά δεν αποτελεί οριστική λύση στο πρόβλημά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: 60% λιγότερη αναμονή με τα απογευματινά χειρουργεία

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει μείωση 60% στις αναμονές βαριών χειρουργείων, με ενίσχυση των πρωινών, δωρεάν απογευματινών χειρουργείων και vouchers. Οι ραντεβού έχουν διευκολυνθεί και οι αναμονές μικραίνουν σημαντικά.
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φάρμακα υψηλού κόστους διαθέσιμα στα φαρμακεία γειτονιάς από 16/2

Από 16 Φεβρουαρίου, οι ασθενείς θα προμηθεύονται φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, βάζοντας τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο ξεκινά για ογκολογικούς ασθενείς και όσους έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας.
Κερί σε σκοτάδι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Τρεις θάνατοι βρεφών μετά από ανακληθέν βρεφικό γάλα

Οι αρχές στη Γαλλία αναφέρουν 3 θανάτους βρεφών που φέρονται να κατανάλωσαν ανακληθέν βρεφικό γάλα. Στους 14 οι νοσηλευθέντες, χωρίς ακόμη σαφή αιτία. Έρευνα σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται διεθνείς αποσύρσεις παρτίδων λόγω πιθανής τοξίνης σερουλίδης.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως ως το 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική αναβάθμιση του νοσοκομείου Λευκάδας και στη συνολική ανακαίνιση του Τζανείου.
Άδωνις Γεωργιάδης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Άδ. Γεωργιάδη με εκπροσώπους συλλόγων μαιών και μαιευτών

Ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους Συλλόγους Μαιών-Μαιευτών πως δεν θα υπάρξει νέο καθηκοντολόγιο χωρίς συνεννόηση μαζί τους. Καθορίστηκε νέα συνάντηση σε τρεις εβδομάδες για περαιτέρω διάλογο.