ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Σύλληψη με χειροπέδες
Σύλληψη ατόμου

Στα χέρια της αστυνομίας σπείρα που έκλεβε χρήματα μέσω e-banking

Οι δράστες είχαν υπεξαιρέσει 185.000 ευρώ με την μέθοδο του «sim swapping», κλέβοντας τους κωδικούς του e-banking μέσω κακόβουλου λογισμικού που εγκαθιστούσαν στους υπολογιστές των θυμάτων.

Συνελήφθησαν, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, εννέα άτομα, επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για απάτη με υπολογιστή, με ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 185.000 ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών στα Τμήματα Ασφαλείας Διονύσου και Θήβας, καθώς και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους και σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.

Έπειτα από έρευνα του Τ.Α. Διονύσου, αποκαλύφθηκαν οι δράστες της απάτης, οι οποίοι τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, προέβησαν σε απάτες, μέσω υπολογιστή, τουλάχιστον για τις τρείς εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον 185.500 ευρώ. Τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά, όπως προέκυψε κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εννέα συλληφθέντων, καθώς και άλλου ατόμου που αναζητείται.

Ως προς τη μεθοδολογία, οι δράστες χρησιμοποιούσαν την μέθοδο απάτης, ευρύτερα γνωστής ως "sim swapping". Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά υπέκλεψαν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου (username - password) στις πλατφόρμες e-banking, μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστή των θυμάτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μετέβαιναν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κατάφερναν να εκδώσουν νέα κάρτα sim, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιούσε το θύμα, για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με τον τρόπο αυτό αποσπούσαν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η δράση των συλληφθέντων, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών, εκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέντρο Τιράνων ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στο κέντρο Τιράνων

Για πέμπτη μέρα συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα με μάχες, φωτιές, τραυματίες και καταστροφές, ενώ η ισχυρή παρουσία της RENEA εντείνει την ένταση. Διαδηλωτές έκαψαν και λεηλάτησαν κτίρια και τράπεζες.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Η βία δεν χωρά στη Δημοκρατία» – Ευθύνες κατά αστυνομίας από Μελανσόν

Ο Μακρόν καταδίκασε τα βίαια επεισόδια σε Παρίσι και άλλες πόλεις, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και στηρίζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις. Αντιπαράθεση Μελανσόν-Λεκορνί για τις ευθύνες των επεισοδίων.
Ελλάδα αστυνομικός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκαια: Βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες σε ταράτσα πολυκατοικίας

Κουτί με δύο χειροβομβίδες, παλιό πυροβόλο και πάνω από 150 φυσίγγια εντοπίστηκε από διαχειριστή σε ταράτσα πολυκατοικίας στη Νίκαια. Άμεσα έφτασαν αστυνομία και ΤΕΕΜ για έλεγχο και ασφάλεια του χώρου.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 37χρονου στη Φλώρινα για ένταξη σε ιταλική εγκληματική οργάνωση

Στη Φλώρινα συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Ιταλικές Αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ένοπλη ληστεία στην Ιταλία.
Αστυνομικός Αμερικής εξοπλισμένος
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες

Νέοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά του αυξημένου κόστους εκπαίδευσης και των μεταρρυθμίσεων, με συγκρούσεις με την αστυνομία και χρήση δακρυγόνων και κανόνι νερού. Ταραχές ξέσπασαν επηρεασμένες και από τα γεγονότα στη Γαλλία.